Rikspolischefens försvarstal för Sverige – mot Trump

På onsdagen var rikspolischefen Dan Eliasson i Göteborg. Då tog han Sverige i försvar mot kritikerna - däribland USA:s president Donald Trump. – Bilden av Sverige som ett i grunden osäkert land den är fel, säger Dan Eliasson.

ANNONS
|

På onsdagen besökte Rikspolischefen Dan Eliasson Göteborg.

Under förmiddagen satt han i möten med chefer från polisområde city.

– Vi har pratat om alla de utmaningar som lokalpolisområde city har. Vi pratar om hur vi ska räcka till med alla de svåra utmaningar vi har. Hur omorganisationen har gått, hur den går och hur vi knyter an till lokalsamhället, säger Dan Eliasson.

Och på eftermiddagen följde han med i en polisbil som patrullerade i området under några timmar innan han flög tillbaka till Stockholm.

– Som vanligt blir jag väldigt glad och stolt över vad våra polisanställda levererar, sa rikspolischefen om att följa Göteborgspolisens arbete.

ANNONS

LÄS MER: Rikspolischef Dan Eliasson påbesök i Göteborg - ska patrullera gatorna

LÄS MER: Skepsis mot rikspolischefens plan

Dan Eliasson har varit rikspolischef i två år. I slutet av januari gick inrikesminister Anders Ygeman ut med att Eliasson ska sitta kvar som rikspolischef - trots den massiva kritik han fått ta emot och att både poliser och politiker krävt hans avgång - mycket på grund av den stora omorganisation som polisen gått igenom.

– Det har varit mycket smärta för många inblandade i den processen. Inte minst för mig själv, konstaterar Dan Eliasson.

"Lära oss av våra misstag"

Hur har du påverkatsav detta?

– Man måste hela tiden fundera på vad är skälen? Om människor säger att "det är så stökigt, omorganisationen är inte bra" - då kan jag inte ta till mig av det. Det har Sveriges riksdag beslutat om och jag blev ombedd att genomföra det så då biter det inte alls. När det gäller löner - att lönerna är för låga. Ja, men jag har gjort allt jag kan för att höja lönerna under de här två åren och kommer att fortsätta höja lönerna för poliserna. Att det är en historisk löneskuld vi har - den kan jag inte ta åt mig av heller. Tvärtom tycker jag att vi gör mer än andra myndighetschefer för att höja det. Sedan kan man ibland göra fel. Man kan göra felbedömningar och då får man naturligtvis ta till sig av kritiken och fundera på om man kunde gjort det annorlunda, säger Dan Eliasson och fortsätter.

ANNONS

– Vi är människor som försöker lära oss av våra misstag.

Inget osäkert land

USA:s president Donald Trump har gjort flera påhopp på Sverige. Under ett tal nämnde han Sverige i samband med flertalet terrorattacker i Europa under förra året, ett utspel han gjorde efter att ha sett ett kritiserat inslag på Fox News:

– Vi måste hålla vårt land säkert. Se på vad som hänt i Tyskland, se vad som hände i går kväll i Sverige. Sverige? Det kunde ni inte tro va?, sa Trump bland annat.

Uttalandet har lett till våldsam debatt om vad USA:s president egentligen menade och var han får sina fakta från.

LÄS MER: Här är felen i tv-inslaget som Trump pratade om

LÄS MER: Trumps nya attack mot Sverige

LÄS MER: Så hånas Trump på nätet efter Sverige-uttalandet

Men den bild av Sverige som målats upp i delar av utländsk media och från högerpopulistiska politiker stämmer inte, säger Dan Eliasson:

– Det här är vetenskapliga fakta - Sverige är ett i grunden tryggt land att leva i jämfört med de allra, allra flesta jämförbara länder. Sedan har vi tyvärr under de senaste decennierna sett en utveckling med utanförskapsområden utanför de stora städerna. Där vi har ett ökat dödligt våld jämfört med tidigare. Fram till 2014 så gick det dödliga våldet sakta men säkert ner i Sverige. 2015 och 2016 har det hoppat upp igen och det är framförallt skjutningarna i gängmiljö och det är oroväckande och vi måste vända den trenden. Men bilden av Sverige som ett i grunden osäkert land - den är fel.

ANNONS

Rikspolischef Dan Eliasson försvarar Sverige. Foto: Stefan Berg

"Sköt över målet"

Hur reagerar du på sådana uttalanden?

– Det känns främmande. Främmande av flera olika skäl. Främmande för det första för jag tycker att sakfrågan har de hamnat fel i och för det andra känns det främmande att som rikspolischef sitta och recensera USA:s president. Herrejösses vart tog världen vägen någonstans. Främmande är känslan.

Dan Eliasson konstaterar att det finns problem med viss brottslighet i Sverige.

– Det ska vi inte sticka under stolen med. Men det där vart väl... Där sköt de över målet.

"Haft en tuff period"

Just Göteborg har haft en tuff period med det gängkrig som var som mest intensivt under 2015 och 2016.

– Det är tveklöst som så att Göteborg har haft en tung period, säger Dan Eliasson och berättar att han för några veckor sedan var i Göteborg och träffade Robert Karlsson, chef för den regionala utredningsenheten i polisregion Väst. Tillsammans gick de igenom alla mordutredningar.

– Jag är väldigt imponerad över hur polisen här i Göteborg jobbar med gängvåldet i de utsatta förorterna, säger Dan Eliasson och fortsätter.

– Sakta men säkert så kommer vi gå i mål med några av de här utredningarna. Det har inte skett skjutningar på samma sätt på senare tid. Jag knackar verkligen i trä, men sakta men säkert så stabiliseras det från ett oroligt 2015 så lite mer stabilitet under slutet av 2016 och 2017.

ANNONS

Rättsväsendets kvarnar mal långsamt

En del i att läget stabiliserats har varit de fällande domarna.

– Vi måste lagföra de som begår de här brotten. Där mal rättsväsendet kvarnar långsamt, men de mal, säger Dan Eliasson.

Men det behövs mer resurser.

– Vi måste vara fler i de här områdena. I samtliga särskilt utsatta områden är vi betydligt fler än vi var för två år sedan men det räcker inte utan vi måste bli ännu fler.

I Göteborg finns flera områden som polisen själva anser är särskilt utsatta. Det krävs olika insatser i varje område för att få till en förändring.

– Det kan vara att du ska slå ut några strategiska personer. Det kan vara förtroendebyggande. Det finns vetenskap hur man tar tillbaka sådana här områden och det måste de använda för att på bästa sätt anpassa behoven som finns i just de områdena för det ser inte likadant ut, säger Dan Eliasson.

ANNONS