Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Riksdagen röstade ja till ny samtyckeslag

Riksdagen har under måndagen röstat igenom den nya samtyckeslagen. Från den första juli i år blir det straffbart att ha sex med en person som inte sagt eller visat att den vill ha sex frivilligt.

ANNONS
|

Den nya samtyckeslagen innebär att det blir olagligt att ha sex med en person som inte gett sitt samtycke. Det ska inte längre krävas att gärningsmannen använt sig av våld eller hot eller utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att kunna dömas till våldtäkt, utan gränsen för vad som är straffbart går vid om deltagandet i sexet är frivilligt.

Lagrådet har kritiserat lagförslaget, bland annat för att det ska vara otydligt. Regeringen har därför förtydligat att domstolen ska bedöma om frivilligheten har kommit till uttryck genom ord, handling eller på annat sätt.

– Det är inte helt okomplicerat med frivilligheten som nu tas med i lagen, men jag tycker att den samlade bedömningen gör att vi får en bättre sexualbrottslagstiftning på plats. Vi gör också en väldigt tydlig beställning till nästa regering att också återkomma med förslag som också skärper straffen för våldtäkt, säger Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagens justitieutskott till Sveriges Radio.

ANNONS

"En historisk förändring"

Förutom samtyckesregleringen har man infört två nya typer av brott, oaktsam våldtäkt och oaktsam sexuellt övergrepp. Det innebär att man kommer kunna dömas för övergrepp i fler situationer än i dag, till exempel när man borde inse risken för att någon inte deltar frivilligt men man ändå genomför en sexuell handling med den personen.

Straffskalan för den typen av brott är nu fängelse i högst fyra år.

– Fram till i dag är det inte så att sex mot någons vilja per definition är våldtäkt och nu gör vi en historisk förändring. Parti efter parti har ju anslutit sig till den här rimliga hållningen att sex utan samtycke ska vara brottsligt, säger Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, till Sveriges Radio.

Viktigare att utreda relationen

I ett pressmeddelande skriver polisen det nu kommer bli ännu viktigare för polisens utredare att ställa frågor kring eventuella relationer mellan målsägande och misstänkt gärningsman.

– Det vi ofta ser, är händelser där man aldrig träffat eller pratat med varandra, men plötsligt tycker någon att det är ok att ha sex, säger Karin Lundström-Kron, åklagare på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, i pressmeddelandet.

Lagen innebär också att minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år. Riksdagen uppmanar också regeringen att lägga förslag om att straffminimum för våldtäkt av normalgraden bör höjas från två och tre år, skriver TT.

ANNONS

Samtliga partier står bakom den nya sexualbrottslagstiftningen.

ANNONS