Regeringen vill stärka försvaret och därmed utöka antalet värnpliktiga till 10 000 per år.
Regeringen vill stärka försvaret och därmed utöka antalet värnpliktiga till 10 000 per år. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill öka antalet värnpliktiga till 10 000

Regeringen vill bygga ut värnplikten till 10 000 personer per år, rapporterar SVT Nyheter. Enligt beräkningarna innebär det att var tionde person skulle göra militärtjänst i varje årskull.

ANNONS
|

Regeringen vill stärka försvaret genom att utvidga värnplikten, uppger försvarsminister Pål Jonsson.

– Grunden är att Sverige ska ha ett starkare försvar, och då måste vi också kunna personalförsörja det. Därför behöver vi bygga ut värnplikten, säger försvarsminister Pål Jonson (M) till SVT Nyheter.

I siffror innebär det att antalet som gör militärtjänst ökar från mellan 5 000 och 6 000 per år, till 10 000 någon mellan 2030 och 2035.

Regeringen har beräknat att detta skulle innebära att runt var tionde person i framtida årskullar gör lumpen, både killar och tjejer inräknade.

Även antalet anställda soldater ska också 5 000 till 7 000.

ANNONS

Värnplikt under Natoflagg utreds

Något som ska utredas är huruvida ett Natomedlemskap påverkar värnplikten. En fråga är exempelvis om det innebär tjänstgöring utomlands och om detta i sin tur innebär ny lagstiftning.

– Lagen säger att värnpliktiga ska användas vid försvar av Sverige, det är ju en definitionsfråga var det börjar. Vi har tillsatt en utredning som ska återkomma i höst som tittar på lagstiftningen för att använda värnpliktiga utanför Sverige, säger Pål Jonson.

Detta skulle gälla för färdigutbildade värnpliktiga, inte de som gör en grundutbildning.

ANNONS