Den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände koranen i närheten av Turkiets ambassad i januari.
Den högerextreme politikern Rasmus Paludan brände koranen i närheten av Turkiets ambassad i januari. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rasmus Paludan stäms på miljonbelopp

En man i Nederländerna har lämnat in en stämningsansökan mot högerextremisten Rasmus Paludan och kräver honom på 487 miljoner kronor.

ANNONS
|

En muslimsk man från Nederländerna har valt att stämma högerextremisten Rasmus Paludan, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till Nyhetsbyrån Siren.

Stämningsansökan har lämnats in till Stockholms tingsrätt och av den framgår att den nederländske mannen kräver Paludan på 44 miljoner euro eller motsvarande cirka 487 miljoner kronor.

Bakgrunden till stämningen är att Paludan anses ha orsakat ett otryggt samhällsklimat för allmänheten till följd av sina koranbränder.

Lett till kraftiga reaktioner

Paludan har under senaste åren genomfört en rad olika koranbränningar som på flera håll lett till kraftiga reaktioner och i vissa fall även orsakat våldsamheter. Under förra våren resulterade bland annat Paludans koranbränningar i våldsamma upplopp på flera orter i Sverige. Under förra månaden resulterade en koranbränning utanför turkiska ambassaden i att Sveriges Nato-förhandlingar med Turkiet strandade och ledde även kraftiga protester i omvärlden.

ANNONS

Enligt stämningsansökan ska beloppet doneras till institutioner som erbjuder vård av människor med särskilda behov.

LÄS MER:Carl Bildt kritiserar polisen efter koranbränningen

LÄS MER:Så känner turkarna efter bråket om Nato mellan Sverige och Turkiet

LÄS MER:Sex åtalas för stenkastning vid koranbränning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS