Carl Bildt kritiserar polisen efter koranbränningen

Carl Bildt (M), tidigare statsminister och utrikesminister, är kritisk till polisens agerande i samband med koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm.
– Jag kan väl ha frågetecken om det sätt på vilket polisen har handlagt detta, säger Carl Bildt till SVT:s Utrikesbyrån.

ANNONS
|

Den danska högerextrema aktivistens Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm har lett till reaktioner i den muslimska världen.

Det har också i praktiken lett till att Nato-förhandlingarna mellan Sverige och Turkiet har strandat.

Kunde hänvisat till säkerhet

Carl Bildt (M), tidigare statsminister och utrikesminister, är dock kritisk till att polisen valde att ge tillstånd till Paludan.

– Jag kan väl ha frågetecken om det sätt på vilket polisen har handlagt detta, säger Carl Bildt till SVT:s Utrikesbyrån.

Han hänvisar till hur man valde att göra i Norge, där polisen hänvisade till säkerhetsintressen och meddelade avslag till ansökan om att bränna koranen.

ANNONS

– Om man tittar på vad norska polisen gjorde så gjorde de ju annorlunda. De sa ja det är i och för sig legalt att göra detta men vi bedömer att det blir sådan säkerhetssituation för Norge att vi inte tillåter det, säger han.

”Gränser för yttrandefriheten i Sverige”

Carl Bildt säger också i SVT:s Utrikesbyrån att händelsen kommer att leda till en diskussion om vad som är hets mot folkgrupp och ramarna för yttrandefriheten.

– Vi kommer säkert ha en diskussion, vad är hatbrott egentligen? Vad är hets mot folkgrupp? När vi talar om yttrandefrihet, den är inte absolut. Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige.

Uttalandet från Carl Bildt får också stöd av Jan Eliasson (S), som också tidigare varit utrikesminister.

”Jag delar denna kritik av svenska polisens agerande i frågan om koranbränning”, skriver han på Twitter.

LÄS MER:Strömmer om nya förslaget mot terror: ”Måste kunna slå tillbaka”

LÄS MER:Jomshof: "Måste kunna försvara åsikter"

LÄS MER:Pehrson (L) ska dock-hängas av Nyans: ”Extremister”

ANNONS