Räddningsinsats efter gaslarm på Säpo – åtta till sjukhus

En stor räddningsinsats har ägt rum med anledning av ett gaslarm vid Säpos högkvarter i Stockholm. Enligt uppgifter till flera medier ska det röra sig om den mycket giftiga gasen fosgen. Polisen har inlett en förundersökning gällande vållande till kroppsskada.
Åtta personer har förts till sjukhus, varav flera poliser.

ANNONS
|

Det var vid 12.30-tiden på fredagen som larmet om en misstänkt gasläcka vid Säkerhetspolisens högkvarter i Solna kom in. Fastigheten evakuerades under den fyra timmar långa insatsen. Totalt har åtta personer med symptom tagits om hand på sjukhus, uppger Region Stockholm som också gick upp i stabsläge i samband med händelsen.

Flera av de som förts till sjukhus är poliser som känt av en doft när de anlänt till platsen efter larmet. Polisens presstalesperson Anders Bryngelsson säger till TT att ingen ”ur allmänheten” har förts till sjukhus och han har inga uppgifter om allvarligt skadade personer.

Uppgifter: Mycket giftig gas

Sensorer på byggnadens tak ska ha gett utslag på den mycket giftiga gasen fosgen, enligt uppgifter till flera medier. Dessa uppgifter har dock inte bekräftats av polis, som säger att det inte finns några bevis på att ett gasutsläpp har ägt rum. Säpo skriver på sin hemsida att räddningstjänsten konstaterade att det ”inte fanns någon gas varken inne i lokalerna eller utanför byggnaden.”

ANNONS

När GP senare under fredagskvällen frågar om Säpo kan bekräfta uppgifterna om fosgen, är presschef Karl Melin förtegen om saken.

– Jag har ingen mer information att ge i nuläget, jag kan varken säga ja eller nej till de uppgifter som du nämner, säger han.

Fakta: Fosgen

Gasen fosgen är en färglös, mycket giftig gas som i låga koncentrationer doftar av ”nyslaget hö”. Fosgen används industriellt, huvudsakligen för framställning uretanplast via isocyanater. Mindre mängder används för framställning av polykarbonat och ogräsbekämpningsmedel.

Under första världskriget användes fosgen som stridsgas. Symtomen ”smyger sig på” och kommer först efter några timmar. Gasen skadar lungorna genom så kallade lungödem, vilket kan leda till döden.

Källa: Nationalencyklopedin

Det är ännu oklart hur gaslarmet inkom och vad som orsakat det. Karl Melin vid Säpo kan enbart bekräfta att räddningsinsatsen ägt rum och att huvudkontoret ”delvis” har utrymts.

– Jag kan inte utlova att det kommer någon mer information längre fram kring det här, säger han.

Under fredagskvällen skriver Stockholmspolisen att man efter en ”samlad bedömning av dokumentationen från händelsen” utreder orsaken till gaslarmet. Man kommer att inleda en förundersökningen om vållande till kroppsskada, där skadan i fråga rör sig om illamående. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Stora avspärrningar

Ett stort område spärrades av och boende innanför området kunde därför inte ta sig hem till sina lägenheter.

– Vi har satt upp 500 meters avspärrning från objektet, vilket gäller både fotgängare och bilister, säger Anders Bryngelsson på polisens presstjänst till SVT.

Räddningsinsatsen var avslutad vid 16.30 på fredagseftermiddagen, och med detta hävdes även avspärrningarna.

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna utrymdes hela byggnaden och runt 500 personer evakuerades. Polisen bekräftar för TT att det ska röra sig om flera hundra personer.

ANNONS

Justitieminister Gunnar Strömmer skriver att regeringen ”följer utvecklingen och står i kontakt med Säkerhetspolisen" i en kommentar till TT.

LÄS MER:Boenden vid Säpo: ”Massvis med poliser”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS