Rosor vid platsen där statsminister Olof Palme mördades på Sveavägen.
Rosor vid platsen där statsminister Olof Palme mördades på Sveavägen. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Privatspanarnas besvikelse efter Palmebeskedet: ”Som en dålig bok”

Privatspanaren Jan Stocklassa är fortfarande övertygad om att Skandiamannen är oskyldig. Gunnar Wall efterfrågar en haverikommission och Lars Borgnäs tycker att bevisen som lades fram idag är mycket tunna. Tillsammans har de lagt tusentals timmar på att granska mordutredningen.

ANNONS
|

Det sägs att det tar nio år att läsa allt material i Palmeutredningen. Det har inte hindrat en rad privatpersoner att sätta sig in i varenda liten detalj. En av dem är den 68-åriga Uppsalabon Gunnar Wall som skrivit flera böcker om mordet. Han är inte särskilt imponerad av chefsåklagaren Krister Peterssons lösning.

Gunnar Wall: ”Varför har utredningen varit så olycksdrabbad?”

– Den kändes inte särskilt fullständig eller övertygande. Jag tycker också att den väcker flera etiska frågor. Även om Stig Engström inte lever längre så finns det personer i hans närhet som gör det, säger Gunnar Wall.

LÄS MER:Försvarsadvokaten kritisk mot bevisen

Gunnar Wall belönades med Guldspaden 1998 för en av sina granskande böcker om mordet på Olof Palme.
1998 fick Gunnar Wall Guldspaden för en av sina granskande böcker om mordet på Olof Palme. Bild: Privat

LÄS MER:“Palmemords-avslöjandet“ var som en SO-lektion med Öppna Kanalen-estetik

Han är mycket kritisk till hur den enorma polisutredningen gått till. Nu tycker han att det är dags att tillsätta en haveriutredning.

ANNONS

– Dagens presentation väckte många frågor. Varför har utredningen varit så olycksdrabbad och varför har man svängt mellan så olika spår?

Det positiva med att förundersökningen läggs ner är att sekretessen försvinner. Om delar av materialet ska fortsätta hållas hemligt måste man åberopa andra sekretessregler. Gunnar Wall ser fram emot detta med blandad förtjusning.

– Det är ett fruktansvärt stort material. Skulle jag få ut alltihop skulle jag nästan bli olycklig för jag skulle inte hinna läsa det under min livstid.

LÄS MER:Det här är Skandiamannen

Jan Stocklassa: “Århundradets besvikelse”

Författaren Jan Stocklassa, som bland annat skrivit “Stieg Larssons arkiv: nyckeln till Palmemordet“, är inte heller tillfreds med dagens utfall.

Jan Stocklassa menar att den sydafrikanska underrättelsetjänsten mördade Palme och säger att han tyckte sig ana en spricka mellan åklagare och polisens teorier.
Jan Stocklassa menar att den sydafrikanska underrättelsetjänsten mördade Palme och säger att han tyckte sig ana en spricka mellan åklagare och polisens teorier. Bild: Privat

– Det var som en dålig sammanfattning av en dålig bok. Dessutom på en ful Powerpoint. Det här kan inte ha gjort någon glad, allra minst de som tror att det faktiskt var Skandiamannen, säger han och fortsätter:

– Det här är århundradets besvikelse i Sverige. Det är så osannolikt. Här är en man som uppträder oskyldigt, verkar oskyldig, flera gånger pratar med media, pratar med sin fru, alla inblandade under 34 år säger att han är oskyldig – och plötsligt har han mördat vår statsminister. Det här är bra stoff för en komisk serie om Palmemordet.

ANNONS

Övertygad om Sydafrikaspåret

Själv är han övertygad om Sydafrikaspåret, alltså att den sydafrikanska underrättelsetjänsten mördade Palme på grund av hans kamp mot apartheid. Det har han själv har skrivit en bok om.

– Det var intressant att höra spaningschef Hans Melander säga att han tyckte att Sydafrikaspåret var intressant. Jag tyckte mig ana att det finns en spricka mellan åklagare och polisens teorier.

LÄS MER:Journalisten Thomas Pettersson presenterade lösningen – två år före polisen

Hur länge har du arbetat med att lösa fallet?

– Jag har hållit på i tio år. Jag har insett att det är den tiden det tar att bli galen av Palmemordet och därför har jag bestämt mig för att byta case, säger Jan Stocklassa.

Men helt och hållet har han ändå inte släppt mordgåtan.

– Jag lämnade faktiskt in ett tips för två veckor sedan gällande ett namn på en möjlig sydafrikansk person.

Lars Borgnäs: “Tillsätt en ny ledare”

Lars Borgnäs är författare och journalist och har ägnat åtskilliga år åt Palmemordet. Även om han i dag är pensionär, är han fortfarande aktiv i sina efterforskningar.

Lars Borgnäs tycker att man borde tillsätta en ny ledare för Palmeutredningen och undersöka vilken roll svenska säkerhetspolisen spelade i mordet.
Lars Borgnäs tycker att man borde tillsätta en ny ledare för Palmeutredningen och undersöka vilken roll svenska säkerhetspolisen spelade i mordet. Bild: Privat

I våras släpptes hans senaste bok, “Olof Palmes sista steg”, i vilken han lanserade teorin att mördaren först sköt mot Lisbeth Palme.

Han tycker att det var anmärkningsvärt tunt bevisunderlag som presenterades på dagens presskonferens.

ANNONS

LÄS MER:Mårten Palme: “Tror också att Engström är skyldig”

– Jag kan inte se att man hittat något nytt av värde som bidrar till att man ökar misstankarna mot Engström. Jag ställer mig undrande till att man gått ut med så svagt material. Det är svårt att begripa. Okej, lägg ner förundersökningen och låt Petersson avgå, men tillsätt då en ny ledare och låt denne göra det jobbet och ta upp förundersökningen igen.

Har aldrig sett Stig Engström som Palmemördaren

Han har aldrig sett Stig Engström som ett sannolikt svar på frågan som följt honom så länge.

– Engström var på plats och han ljög, det är sant, men det betyder inte att han skjutit Palme. Det finns mycket som går emot att det skulle vara han som inte lyftes fram på dagens presskonferens.

Det här är ju en teori som går emot den som du presenterar i din bok. Vad tror du kommer att hända med boken nu?

– Min drivkraft har hela tiden varit att se på bristerna, inte att hitta en mördare själv. Jag har skrivit om områden som inte är utredda av Palmeutredarna. Svenska säkerhetspolisen kan ha en inblandning och det har man missat att utreda i alla år. Den luckan måste fyllas innan man avslutar det här fallet, för Sveriges demokratis skull.

ANNONS
ANNONS