Två minuter innan skotten föll på Sveavägen den 28 februari 1986 stämplade Stig Engström ut från sitt jobb på Skandiahuset precis intill mordplatsen. I dag pekas den så kallade Skandiamannen ut som Olof Palmes mördare av chefsåklagare Krister Petersson.
LÄS MER: Det hände kvällen när Olof Palme mördades
Skandiamannen föddes i Indien
Stig Engström föddes 1934 i Indien där familjen vistades då pappan genom sitt arbete blivit placerad i landet. Familjen bodde i en villa med tjänstefolk, barnflicka och kock, enligt boken Nationens fiende: om mordet på Olof Palme, skriven av Lars Larsson.
Han beskriver själv sin uppväxt i en artikel i Svenska Dagbladet från 1982. Intervjun handlade om tidningens “androgyni-test” som Engström tagit och blivit bedömd som en av de mest androgyna männen.
– Som barn gick jag klädd i grön, engelsk militärkostym och lekte med typiska krigsleksaker. Samtidigt var jag också oerhört blyg. Vid högläsning i skolan blev jag så nervös att jag nästan inte kunde andas. Längre upp i tonåren var det en mardröm att bjuda upp flickor på dans.
LÄS MER:Ingen slutpunkt – jakten på Palmes mördare fortsätter
Stig Engström utbildades till plutonchef
Vid 11 års ålder flyttade Engström till Sverige. Han sattes i internatskola, men enligt Thomas Petterssons bok Den osannolika mördaren, klarade han inte slutprovet utan fick smita ut bakvägen utan examen.
På onsdagens presskonferens lyftes också Engström bakgrund i det militära fram. Under lumpen utbildades han till plutonchef och nådde sergeants grad. Han stannade kvar inom det militära ytterligare några år, och illustrerade handböcker på Kungliga Armétygförvaltningen, nuvarande Försvarets materielverk.
I början av 1980-talet engagerade sig Engström inom kommunpolitiken för moderaterna.
LÄS MER:Privatspanarnas besvikelse efter Palmebeskedet: ”Som en dålig bok”
Jobbade intill brottsplatsen
Efter att ha utbildat sig inom grafik och teckning fick Stig Engström jobb på Sveriges Radios Förlag. Han jobbade också ett tag på Sveriges television innan han fick jobb som reklamkonsulent på Skandia, på Sveavägen i Stockholm.
Det var också där han jobbade den 28 februari 1986.
Stig Engström har själv redogjort vad han gjorde under kvällen som Olof Palme blev mördad, både i polisförhör och i intervjuer. Dagen efter mordet ringde han upp polisen i egenskap av vittne.
I ett uppmärksammat reportage i Rapport 1986 berättar han själv hur han hörde två skott och sedan hjälpte till med upplivningsförsök. Problemet är dock att varken några av de andra vittnena eller någon polis har sett honom på platsen.
I samma reportage beskrivs hur han först pekar ut flyktvägen för polisen, men sedan springer efter dem för att berätta att mannen också hade en blå täckjacka. Men han hann inte ikapp poliserna och när han kommer tillbaka till brottsplatsen får han höra hur ett annat vittne lämnar ett signalement till polisen som stämmer in på honom själv.
LÄS MER: Här kritiserar Stig Engström polisens utredning i SVT
Engström vittnade i rättegången mot Christer Pettersson
Enligt Engström försökte han påtala sammanväxlingen för polisen både på plats och dagen efter, utan resultat.
– När man säger att man håller på och lägger pussel och ska försöka få bort bitar som inte hör till pusslet så ska man ju i alla fall inte ta bort bitar som man vet hör till pusslet. De är väl inte så duktiga på att lägga pussel kanske på polisen, säger han i reportaget.
Den 12 februari avskrevs Stig Engström från utredningen ”som på platsen varande”. Efter det dog polisens intresse för honom ut. Under rättegångarna mot Christer Pettersson dyker han dock upp igen som vittne på försvarets begäran och han fortsatte att ställa upp på intervjuer i tidningar i början på 90-talet.
LÄS MER:Därför kan Skandiamannen ha sökt rampljuset
Umgicks med vapensamlare
Stig Engström umgicks i kretsar där Olof Palme var ett hatobjekt, vilket framkommer boken i Den osannolika mördaren. Han hade också ägnat sig åt skytte och umgicks med en vapensamlare.
Chefsåklagare Krister Petersson menar dock att Engströms medverkan i medier gör det mindre sannolikt att han skulle ha ingått i en konspiration.
– Att fortsätta ådra sig medialt intresse är ju inget som skulle ligga i medkonspiratörers intresse så det talar mer för att han har agerat ensam, säger Petersson.
Under sitt liv brottades Stig Engström med ekonomiska problem och hade också alkoholproblematik. Han dog år 2000, 66 år gammal och chefsåklagare Krister Petersson meddelade idag att utredningen läggs ned.
LÄS MER:Nu kan du begära ut hela förundersökningen om Palmemordet – men det är dyrt