Dyrare att köpa vovve. Efterfrågan på några av de mest populära hundraserna är hög och påverkar priset. Arkivbild.
Dyrare att köpa vovve. Efterfrågan på några av de mest populära hundraserna är hög och påverkar priset. Arkivbild. Bild: ANNIKA AF KLERCKER / TT

Priset på hundar skenar i pandemin

Många svenskar har köpt hund under pandemin. Nu skenar priserna på människans bästa vän. Prislappen för blandrashundar och ett antal populära raser har växt med tusentals kronor de senaste åren.

ANNONS
|

Suget efter att skaffa hund har växt under hela pandemin. I nuläget finns 1 048 000 hundar registrerade i Sverige. Bara i fjol registrerades 78 000 nya hundar i Jordbruksverkets register. Det är 25 procent fler än 2019.

Svenska kennelklubben (SKK) har också sett en ökning, i fjol registrerades 62 894 nya hundar i intresseföreningen – ett rekordår med de högsta siffrorna på nära 50 år.

Senast trycket var högre var 1973 då 63 310 nya hundar registrerades.

– I början på 2020 fick man reda på att man skulle arbeta hemma och i stället för att köpa sin hund till sommaren bestämde man sig för att ta det redan nu. Då var det många seriösa människor som verkligen tänkt igenom det som skaffade hund, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på SKK.

ANNONS

Hans Rosenberg tror att just möjligheten till hemarbete för flera har gjort att det köpts fler hundar under pandemiåren.

– Vi fick möjligheten att vara hemma och jobba hemifrån, medierna skrev om att fler köper hund och man ser andra människor som skaffar valpar. Då tänker man "jag vill också ha en, jag vill också ha sällskap, jag vill också kunna komma ut".

Inköpspriset har ökat

Rottweiler, chihuahua och Jack Russel terrier är några av de mest populära hundraserna i landet.

Försäkringsbolaget Agria har tagit fram statistik som visar hur den ökade efterfrågan på hundar även påverkat inköpspriset. Från 2018 och fram till 2021 har priset på en blandrashund nästan fördubblats (93 procent) samtidigt som populära hundraser som chihuahua och Jack Russel terrier ökat med över 50 procent.

– Blandraserna har fått en status, och varför vet jag inte, men jag tror att de exponeras mer. Förr var man tacksam om man kunde sälja en blandras för en symbolisk summa men nu kan du köpa en blandras för 40 000–60 000 kronor, säger Hans Rosenberg.

Enligt SKK måste en kennel följa ett antal lagar, regler och riktlinjer för avel, uppfödning, skötsel av hundar och registrering av valpar. Det finns en skyldighet som säljare att skriva köpeavtal och ha införskaffat besiktningsintyget som inte får vara äldre än sju dagar.

ANNONS

Köpet av en hund lyder även under konsumentköplagen vilket bland annat innebär att säljaren ansvarar för dolda fel och måste ta tillbaka hunden vid en reklamation.

– Blandraserna gick upp i pris, då säger man som uppfödare: "jag har en massa krav på mig, då kan jag också ta mer betalt". Men jag tror inte att våra uppfödare har kommit upp i de siffrorna. I stället för att hundarna kostade 18 000–20 000 så ligger man på 20 000–24 000 kronor.

Mättad marknad

Hans Rosenberg framhåller att det är fri prissättning och att säljarna får ta vad de vill för sina hundar.

– Men sen om människor betalar 60 000 kronor för en blandras, ja, då gör de det. Jag tycker att du är dum som gör det, jag tror att priserna kommer sjunka när marknaden är mera mättad och vi går tillbaka i mer normala lägen.

ANNONS