Prins Alexander har fyllt sex år

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias äldsta son, Alexander, fyllde sex år på tisdagen. På sin Instagram har prinsparet därför lagt upp en ny bild på sin äldsta son med texten: ”I dag fyller vår sprudlande och underbara Alexander 6 år.”

ANNONS
|

För sex år sedan fick prins Carl Philip och prinsessan Sofia sin första son, ett år efter bröllopet 2015. Alexander Erik Hubertus Bertil, föddes på Danderyds sjukhus och fick titeln hertig av Södermanland.

Sedan dess har Alexander fått två småbröder, prins Gabriel, 4, och prins Julian, 1.

För att uppmärksamma sonens födelsedag, den 19 april, har prins Carl Philip och prinsessan Sofia lagt upp en ny bild på sin son med en kärleksfull text till på sin officiella Instagram.

Uteslöts ur kungahuset

År 2019 beslutade kung Carl Gustaf att både prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn skulle uteslutas från kungahuset.

ANNONS

”I beslutet ligger att dessa barn i framtiden inte förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som ankommer på Statschefen eller på annat sätt knyter an till statschefsämbetet”, skrev hovet på sin hemsida.

Det innebär att barnbarnen inte kommer få apanage och de har heller inte några skyldigheter att representera kungahuset. Däremot har de fått behålla sina titlar.

I ett pressmeddelande berättade riksmarskalk Fredrik Wersäll om bakgrunden till beslutet, som enligt kungahuset har diskuterats i hela familjen.

"Syftet med dessa förändringar är att klargöra vilka personer inom Den Kungl. Familjen som kan förväntas tas i anspråk för sådana officiella uppdrag som åligger statschefen eller anknyter till statschefsämbetet."

LÄS MER:Hovexperten: Det är en historisk födsel

LÄS MER:Kungens barnbarn lämnar kungahuset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS