Pride Järva: Sverigevänner får också fira Pride

Just nu pågår "Pride Järva" en kontroversiell Prideparad med kopplingar till främlingsfientliga sajten Avpixlat. Motdemonstranter skanderar ramsor för att uttrycka sitt missnöje mot rasism.

ANNONS
|

Klockan 12 inleddes Pride Järva. Evenemangetskontaktperson ärJan Sjunnesson, tidigare utgivare för Sverigedemokraternas tidning Samtiden och återkommande skribent på hatsajten Avpixlat. Så här beskriver Avpixlat evenemanget i artikeln där man även får en länk så man kan följa paraden live:

–Vi går här därför att vi anser att samma rättigheter ska gälla överallt. I Sverige accepterar man folk oavsett läggning. I Sverige får killar och tjejer dricka kaffe med vem de vill. Rinkeby och Tensta ser ut att vara ett eget land. Svensk lag om homofobi gäller överallt. Därför är vi här för den här delen av Sverige inte respekterar svensk lag, sa Jan Sjunnesson när han inledde sitt tal vid klockan 12:45.

ANNONS

Talet varade i ungefär en kvart. Sjunnesson talade både om varför de arrangerade paraden och förklarade även varför så kallade "Sverigevänner" också har rätt att fira Pride.

–Vi tycker att svensk lag ska gälla även i förorten. Det blir "haram" om en kille blir kär i en annan kille, det blir "haram" om en tjej blir kär i en annan "tjejkompis".Vi tycker att Stockholm Pride är för fega för att ta i det här. Kan du tänka dig att vara blond, svensk och bög här? Det ger ordet "svennebög" en helt ny mening, sa Järva Prides arrangör Jan Sjunnesson under sitt tal.

Högerdebattör ställde in

Tanken var även atthögerdebattören och skribenten Milo Yiannopoulos skulle ha deltagit i Pride Järva. Sedan skulle han ha deltagit i ett samtal arrangerat av Öppna Moderater. Men i sista stund ställde han in, enligt sajten Breitbart News ska det ha berott på säkerhetshot. Så här skriver sajten i en artikel:

– Efter ett möte med vårt säkerhetsteam och en genomgång av säkerhet i landet har vi på Breitbart News bestämt oss för att ställa in Milos medverkan på Pride Järva som hålls onsdag 27 julim. Trots Milos förfrågan att ära denna injudan så är vi inte säkra på att vi kan hålla honom säker, sa VD:n för Breitbart NewsStephen K. Bannon till tidningen.

ANNONS

Kritik från hbtq-rörelsen

Men evenemanget kritiseras av hbtq-rörelsen. Samtidigt som paraden pågår skanderar motdemonstranter "Inga Sverigedemokrater på våra gator". Vi sociala medier bjöds motdemonstranter in till evenemanget "Queers tar över Järva Pride".

–Vi går efter paraden. De har gått från Tensta till Rinkeby. Nu går de från Rinkeyby till Kista.Vi demonstrerar emot "Pride Järva" för att de inte ska få stå oemotsagda och sprida homofobi,rasism, hatpropaganda. De försöker använda vår sexualitet för att provocera fram hat och sprida islamofobi,berättar George talesperson för Queers tar över Järva Pride.

Polisen lät inte motdemonstranterna närvara vid talet som hölls på Rinkeby torg. 10 poliser stoppade motdemonstranterna eftersom de som ansökt om tillstånd hade rätt att vara där men inte motståndarnaeftersom de ansågs kunna störa demonstrationen. Nu har paraden rört sig vidare, stämningen beskrivs som lugn.

–Vi får inte gå för nära deras parad. Vi försöker gå med och skandera våra slagord medan de går i fram. Det har gått lugnt till hittills, fortsätter George.

Under talet sa Sjunnesson att man vill verka för ett Sverige där alla får fira Pride och att man även i förorten ska ha rätt till att få älska någon av samma kön. Vad säger ni om det?

–Det enda syftet till att de anordnar den här paraden är för att provocera. De menar att det finns mer homofobi i förorten än på andra ställen. Det är enbart därför de är här, för att elda på islamofobin. Men vi är här för att visa att de inte kan använda oss somslagträ för att få fram sin fascistiska propaganda, menarGeorge talesperson för Queers tar över Järva Pride.

ANNONS

Redan förra året riktades kritik mot Pride Järva syfte.

LÄS OCKSÅ:Expert: Prideparad kan bryta mot lag

–Initiativtagaren till det som kallas Pride Järva är ingen som kämpar för HBTQ-personers rättigheter, sa Ulrika Westerlund, förbundsordförande på Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) till TT efter fjolårets parad.

Sjunnessons tal hölls på Rinkeby torg. Efter talet gickparaden vidare mot Kista.

– Vi får kritik för att vara Sverigedemokrater, det är inte alla. Jag är det men andra är inte det. Det finns högerbögar och vänsterbögar som är här. Det finns Sverigevänner eller Sverigedemokrater som bejakar dessa frågor, men det kritiseras. De tycker inte att vi får vaja Prideflaggan, visa att de har fel! Visa RFSL och Stockholm Pride att vi får fira Pride, sa Pride Järvas arrangör Jan Sjunnesson under sitt tal.

ANNONS