Prästen om brudöverlämningar: "Inte en svensk tradition”

En fråga som väckt het debatt inför höstens kyrkomöte är trenden där bruden förs fram av sin pappa till den blivande maken, så kallad brudöverlämning.
Prästen Nina Konnebäck vill se nationella riktlinjer då prästkåren är starkt kluven till fenomenet.
Kristdemokrater i Svenska kyrkan håller inte med.
– Är det vår uppgift att lägga oss i hur människor vill utforma sin vigsel?, säger Kalle Svensson.

ANNONS
|

Svenska kyrkans tradition vid vigslar är att brudparet går tillsammans längs altargången fram till prästen. Men något har hänt sen 2010 när kronprinsessan Victoria gifte sig, enligt Nina Konnebäck, präst i Högsbo församling.

Nu efterfrågar enligt henne ungefär en tredjedel av alla brudpar att bruden ska föras fram av sin pappa som lämnar över henne till den blivande maken som väntar vid altaret.

– Det är en kombination av Victorias bröllop där Kungen förde fram henne längs altargången, men bara halvvägs, och en lång rad anglosaxiska romantiska filmer. Det är absolut ingen svensk tradition och man får gå tillbaka till skrifter från 1600-talet för att hitta det, säger Nina Konnebäck.

ANNONS

Enligt Nina Konnebäck upplevs fenomenet som problematiskt av många präster som känner sig obekväma med brudöverlämningen. Detta har nu fångats upp av av Socialdemokraterna i Svenska kyrkan som lämnat in en motion till kyrkomötet i höst där man vill att Svenska kyrkan ska komma med nationella riktlinjer i frågan.

– Det vi behöver är ett nationellt uttalande till oss präster. Hur ska vi ställa oss till frågan? Vad har vi för befogenheter? Vi behöver något att luta oss emot, säger Nina Konnebäck och poängterar att det inte handlar om att man vill ha ett förbud.

Symboliken problematisk

Det främsta skälet till att många präster ser brudöverlämningen som problematisk handlar om symboliken och vad det sänder för signaler när kvinnan lämnas över från en man till en annan.

– Historiskt sett är det en transaktion mellan familjer. Man hade handslag på det, men det garanterade också brudens oskuld fram till vigningsdagen.

Men det är definitivt inte så dagens brudpar ser det.

– De önskar att pappa ska få vara med som en ömhetsbetygelse, och det är ju jättefint, men jag tror inte att någon vet att den här traditionen med reell brudöverlämningen som finns i världen är något Svenska kyrkan länge har kämpat emot och att det inte stämmer överens med det jämställdhetsarbete vi utför dagligen, säger Nina Konnebäck.

ANNONS
Det som sker i kyrkorummet är ingen teater utan på riktigt, enligt Nina Konnebäck. Liturgin är viktig och betyder något. Hur man går nedför altargången är en del av det. Därför blir brudöverlämningen problematisk, menar hon.
Det som sker i kyrkorummet är ingen teater utan på riktigt, enligt Nina Konnebäck. Liturgin är viktig och betyder något. Hur man går nedför altargången är en del av det. Därför blir brudöverlämningen problematisk, menar hon. Bild: Olof Ohlsson

Hon förklarar att brudparet kommer in tillsammans längs altargången för många präster är en symbol där altargången får bli ingången i brudparets gemensamma liv tillsammans och så välsignar Gud det genom prästen.

– Det kokar ner till att vi på allvar tror att det vi symboliserar i kyrkorummet är på riktigt. Och då undrar jag vad en sådan symbolhandling omedvetet faktiskt gör med oss människor; att en flicka bärs fram av sin pappa till en annan man.

Många ångrar sig

Nina Konnebäck brukar prata med det blivande brudparet om allt detta och efter samtalet är det många som inte längre vill ha brudöverlämning. Alternativt väljer de kompromissen med att bruden går halvvägs tillsammans med pappan och att den blivande maken tar över därefter så att de kommer fram till altaret tillsammans.

I hennes församling har man just en sådan policy och i dag fungerar det så att det är fritt för församlingar att bestämma själva hur de vill ha det. Alla präster kan säga ja eller nej till brudöverlämning.

– Samtidigt vill vi ju gå brudparen till mötes, och jag vill ju säga ja till det mesta. Men även om jag inte vill ha brudöverlämning får jag sitta där och gå dem till mötes, vilket betyder att jag får göra våld på mig själv.

ANNONS

Möter motstånd från Kristdemokraterna

Socialdemokraternas motion har redan stött på motstånd, bland annat från Kristdemokraterna i Svenska kyrkan.

Kalle Svensson är kyrkomötets gruppledare för Kristdemokraterna och tycker att det här ska beslutas på lokal nivå.

Han menar att det länge funnits delade meningar om brudöverlämning bland präster men att att det inte finns behov av nationella riktlinjer.

– Nej, för då lägger man sig i hur människor vill ha sin vigsel utformad. Är det vår uppgift?

Kalle Svenssons erfarenhet är att de flesta brudpar vill vigas enligt svensk tradition. Och de som önskar brudöverlämning vill ha det för att det ser tjusigt ut och är något de sett på tv.

– Att pappa ske ge bort bruden kommer aldrig på tal.

Samtidigt har han sett alla möjliga varianter på temat; att mamman, en bror eller en syster gör brudöverlämningen. Eller att bruden går in helt själv, något han tycker är jättefint.

– Men jag tycker brudparet själva ska få bestämma. Det har inget med jämlikhet att göra.

Kalle Svensson anser att kyrkoherden bör veta om någon av kollegorna inte vill ta en vigsel med brudöverlämning.

– Då får någon annan ta det. Man får lösa det och det är ju så det fungerar i dag.

ANNONS

Kyrkomötet

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta organ på nationell nivå och dess 251 ledamöter väljs av medlemmarna.

Kyrkomötet beslutar till exempel i frågor som handlar om kyrkoordningen (Svenska kyrkans regelverk) och andra frågor som har betydelse för hela Svenska kyrkan, till exempel kyrkohandboken och psalmboken. Man fattar även beslut om den kyrkliga organisationen, tillhörigheten till Svenska kyrkan och kyrkans vigningstjänst.

Källa: Svenska kyrkan.

LÄS MER:Kungen leder Victoria till altaret

LÄS MER:Kyrkan kritisk till brudöverlämning

LÄS MER:Naket, rosetter och puffar – här är årets bröllopstrender

ANNONS