Erik Nord
Erik Nord, chef för Polisens utredningsenhet i region Väst. Bild: Olof Ohlsson

Polisens svar på skjutningarna: ”Vi måste klara upp fler brott”

Trots att antalet skjutningar under det första halvåret är lägre än förra året, är utvecklingen fortfarande på väg åt fel håll. Det menar Erik Nord, chef för utredningsenheten för Polisen i region Väst, som efterfrågar utökade möjligheter för Polisen för att kunna utreda fler brott.
– Det finns ingen motsägelse i att man kan ta till förebyggande åtgärder och samtidigt klara upp brotten, säger han.

ANNONS
|

Det första halvåret har antalet dödsskjutningar minskat med en tredjedel mot förra årets rekordnivåer, men lika många har träffats. Och likt många andra ser Erik Nord, som är chef för Polisens utredningsenhet i region Väst, inte positivt på utvecklingen.

– Det är ju fasansfullt. Det är ett väldigt problem för ett land som på tio år gått från att ha tio fall av dödligt våld med skjutvapen inblandade, där de flesta inte är gängrelaterade, till att ha över sextio stycken förra året.

Men han vill också nyansera bilden av den svenska gängkriminaliteten som ofta målas upp.

– Vi sticker ju ut vad gäller unga brottsoffer och gärningsmän, jämfört med Europa. Men på ett internationellt plan så finns det amerikanska storstäder, och då pratar vi inte ens om tiomiljonersstäder, som skulle vara väldigt glada över att komma ner i de siffrorna som Sverige har, säger Erik Nord.

ANNONS

Och han påpekar även att den periodvisa redovisningen av skjutningar, år för år och månad för månad, lätt blir missvisande.

– Om man säger att man får en skjutning som den i Farsta, eller som vi hade på Vår krog och bar, så kan det skjutas ihjäl fem människor när man bara tömmer ett magasin. Men det kan också bara bli några mordförsök av det.

Liknar debatten vid ett kortspel

Den politiska debatten om hur man ska få bukt på gängkriminaliteten ger Erik Nord inte mycket för.

– Tänk dig att du har en kortlek med 52 kort där varje kort är en orsak till det här. Några är ju höga klädda kort, såsom utanförskap, boende i utsatta områden, dålig framtidstro och frånvarande pappor, och några andra är migration och kulturkrockar.

Erik Nord
”Vi måste klara upp brotten”, säger Erik Nord, chef för utredningsenheten för Polisen i region Väst. Bild: Olof Ohlsson

Men istället för att titta på det som en helhet plockar man bara upp några kort på handen och bygger sin verklighet utifrån dem, menar han.

– På den ena politiska sidan tar man skola, bristande skolresultat i utsatta områden och så vidare, och så kommer man fram till att svaret är mer social ingenjörskonst. På den andra sidan plockar man bara till sig alla kort som innehåller någon form av koppling till invandringen, och så är det enda svaret att stoppa migrationen.

ANNONS

Efterfrågar resurser till Polisen

Erik Nord kan inte svara exakt på vad som behöver göras. Men den mest akuta åtgärden är att Polisen måste få resurser till att utreda fler brott än man gör idag.

– Vi måste klara upp fler brott. Det finns ingen motsägelse i att man kan ta till förebyggande åtgärder och samtidigt klara upp brotten. Vet man att nio gånger av tio så åker man fast för ett sånt här brott så kommer intresset att delta i den här brottsligheten att avta, även om det är unga pojkar med taskigt konsekvenstänk.

Och för att kunna göra det efterfrågar han mer långtgående utredningsmöjligheter. Det behöver gå snabbare att samla in, sammanställa och analysera bevisning. Möjligheten att inhämta digital bevisning borde vara större, och kameraövervakningen behöver byggas ut, menar han.

– Vi var i England i höstas med vår kamerasektion, och då frågade de ”hur löser ni era mord om ni inte har kameror?”. Ja det är ju krångligt, det kan ju vara en anledning till vi löser 20-25 procent av de här morden medan andra länder har helt andra siffror, säger Erik Nord och fortsätter:

– Det ska ju självklart ske med respekt för den personliga integriteten, men jag tror samtidigt att många tycker att den kränks minst lika mycket av att man upplever att man riskerar att bli skjuten på allmänna områden.

ANNONS

LÄS MER:Blodigt rekordår för dödsskjutningar i Sverige

LÄS MER:Färre skjutningar än 2022 – men lika många träffade

LÄS MER:Trots alla dödsskjutningar – Sverige inte Nordens mest våldsamma land

LÄS MER:Här är alla dödsskjutningar i Sverige 2023

ANNONS