Polisen och politiker i SVT-debatt om eskalerande gängvåldet
Polisen och politiker i SVT-debatt om eskalerande gängvåldet Bild: SVT

Polisen och politiker i SVT-debatt om eskalerande gängvåldet

Sju dödsskjutningar på tio dagar – med barn bland både offer och misstänkta gärningsmän. Under söndagskvällen diskuterade polisen och politiker läget i SVT:s Agenda.
– Situationen som vi har nu har vi inte haft sen 1945. Nu är det en farlig tid, säger polisens underrättelsechef Jale Poljarevius i region Mitt i SVT Agenda.

ANNONS
|

På lite drygt en vecka har sju personer dödats i närområdet kring Stockholm och Uppsala. Bland både misstänkta gärningsmän och offer återfinns barn – däribland en 13-årig pojke och en 17-åring som hittats avlidna. I Uppsala är två tonårspojkar misstänkta för mord på en 60-årig kvinna.

Flera av de misstänkta morden tros ha kopplingar till en gängkonflikt inom det så kallade Foxtrotnätverket och ledaren Rawa Majid, även känd under smeknamnet ”Kurdiska räven”.

– Situationen som vi har nu har vi inte haft sen 1945. Nu är det en farlig tid, säger Jale Poljarevius, polisunderrättelsechef på Region Mitt i SVT:s Agenda där han redogjorde för hur statistiken sett ut historiskt.

ANNONS

Under lördagen kallade justitieminister Gunnar Strömmer (M) till en presskonferens där han meddelade att regeringen kommer att extrainkalla rådet mot organiserad brottslighet till ett möte i nästa vecka. Syftet är att diskutera det akuta läget.

I rådet sitter de rättsvårdande myndigheterna, däribland rikspolischefen, men även Statens institutionsstyrelse (Sis), Socialstyrelsen och Skolverket ska delta eftersom de kommer i kontakt med unga kriminella.

– Det är naturligtvis en tragisk utveckling att barn och unga blir mördare. Men också att många barn och unga blir brottsoffer i den onda cirkel som de dras in i. Det är en utveckling som pågått under lång tid och eskalerat under senare år, säger Gunnar Strömmer till SVT.

Polisen varnade redan 2010

I programmet lyftes en statlig utredning från år 2010 där polisen varnade för att fler unga från framförallt utsatta förorter riskerade att dras in i gängkriminalitet i framtiden.

– Det här varnade vi för. Och det blev nästan, tyvärr, på siffran så många som bara några år efter drogs in. 5000 bedömde vi då, säger polischefen Carin Götblad.

Tog man det på allvar?

– Inte tillräckligt. Vissa saker genomfördes, men de allra flesta inte alls. Och det är väldigt synd, säger Carin Götblad och fortsätter:

– Det var en kedja av förebyggande insatser som vi föreslog på nationell, regional och lokal nivå. Och jag vågar påstå att om de här insatserna hade genomförts, då hade vi inte haft den här situationen idag.

ANNONS

Slutsatsen fick medhåll från Åsa Furén Thulin, sektionschef med ansvar för socialtjänst på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Ministern: ”Barn så unga som tio år rekryteras”

I programmet debatterades läget av socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) och Fredrik Lundh Sammeli, socialpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Både var överens om att det behöver satsar mer på insatser inom skola och socialtjänst för att fånga upp unga i riskzonen, även insatser som sker utan föräldrars medgivande.

Bild: SVT

– Jag tänker, vad är alternativet? Barn så unga som tio år rekryteras in i kriminella nätverk. Då kan inte samhället stå vid sidan om och se på. Den här situationen uppstod inte på en natt, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall och riktar kritik mot Socialdemokraterna som hon menar inte agerade under sina åtta år vid regeringsmakten.

Socialdemokraterna: ”Sverige har blivit farligare det senaste året”

I programmet lyftes att många kriminella ungdomar har bakgrund på HVB-hem, där SKR bland annat pekar på att HVB-hemmen saknar befogenheter, exempelvis möjligheten att ta ifrån ungdomar sina mobiltelefoner och gå igenom deras läsplattor.

– Jag utesluter inte att vi nu behöver titta på befogenheter, precis som vi gjort inom Sis. Där vi nu skyndat på utredningen som innebär att man ska få kunna plocka mobiltelefoner. Idag kan man organisera sin egen fritagning, beställa droger och vapen in till Sis. Det är helt oacceptabelt. Vi har också säkerställt att vi har en utredning som tittar på möjligheterna att kunna göra kroppsvisitationer, rumsvisitationer och inpasseringskontroller. Allt detta som borde varit på plats för länge sedan, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

ANNONS

Socialdemokraterna håller inte med om kritiken mot den förra regeringen.

– Den här regeringen gav bilden att det skulle vara enkelt att knäcka gängen. Lika enkelt som att sänka bensinpriset. Vi är i ett läge där vi behöver jobba långsiktigt. Vi behöver punktmarkera varje barn i farozonen, säger Fredrik Lundh Sammeli (S) och ger en känga tillbaka:

– Gör den där rivstarten som man utlovade. Sverige har blivit farligare under det här senaste året. Man behöver satsa på skola och socialtjänst. Och vi behöver ta kampen mot narkotikan. Statsrådet behöver leverera förslag som vi i riksdagen kan ta ställning till. Hittills lever regeringen på de förslag vi har gjort under våra år.

LÄS MER:Uppsala och Stockholm skakas av mord och skjutningar

LÄS MER:Strömmer: Mycket skulle ha gjorts tidigare

ANNONS