Polis kritiseras för video på Tiktok – gråter efter lämnat dödsbesked

En polis har lagt ut en video på Tiktok där hon kämpar med att hålla tillbaka tårarna efter att ha lämnat ett dödsbud. Inlägget hyllas på Tiktok men möter hård kritik av bland annat kollegor.
Polisen Viktor Adolphson tycker att hon gått över gränsen och önskar sig en intern diskussion.
– Det blir inte bra om folk tappar förtroendet för att vi skämmer ut oss i sociala medier, säger han.

ANNONS
|

På onsdagen lade en områdespolis på en ort i norra Sverige ut en video på Tiktok där hon tittar in i kameran samtidigt som hennes ögon fylls med tårar. Till stämningsfull musik vänder hon sig om och får en kram av en kollega. I kommentarsfältet skriver hon under rubriken Lämna dödsbud:

”Ett av de svåraste jobb vi ställs inför är att lämna dödsbud till anhöriga. I detta fall får föräldrarna budet att deras barn avlidit.”

Inlägget hade på torsdagen vid lunchtid fått 37 500 likes och över 1300 kommentarer på Tiktok. Övervägande delen innehåller hjärtan och positiva tillrop och pepp. Men när inlägget delas på Twitter är det många som reagerar starkt negativt.

ANNONS

Den twittrande poliskollegan Viktor Adolphson skriver att filmen inte borde ha gjorts.

”Jag kan inte för mitt liv begripa varför man gör en sådan där film.”

”Jag har lämnat en del dödsbud. Det är vidrigt. Det sista som borde fara genom ens huvud är att göra film om det efteråt. Jag skäms bara när jag ser den.”

”Ett jättetufft arbete”

GP har sökt polisen, som inte återkommit. Tidigare under dagen har hon uttalat sig för Nyheter 24.

– Jag önskar och hoppas att Viktor Adolphson går in i mitt kommentarsfält på min Tiktok och läser de 1 200 kommentarer från allmänheten som jag fått, säger hon till Nyheter 24.

Hon betonar att kontot är privat och inte kopplat till Polismyndigheten på något sätt.

– Det är så mycket kärlek och styrkekramar. Det är ibland ett jättetufft arbete som vi som poliser har och det är otroligt känslomässigt och det tillhör inte vanligheten att man ser en polis med känslorna på utsidan, men det här är en del av mig. Jag agerar absolut professionellt, men ibland är det så att människan bakom uniformen inte kan dölja känslorna. Det här är bland det tuffaste vi gör, när vi lämnar ett dödsbud, säger hon till Nyheter 24.

ANNONS

Kritiseras av poliskollegan

Men polisen Viktor Adolphson, som själv har närmare 200 000 följare i sociala medier, håller inte med henne.

– Man måste tänka på hur man uppträder när man är i uniform. Att man förmedlar allvar, seriositet och korrekt uppträdande. Att man är en yrkesroll och representerar stat och Polismyndighet. Då kan man inte hålla på att spexa, dansa eller som i det här fallet gråta och göra videos av det. Jag tycker det sänder fel signaler till allmänheten, säger han.

Hur ser du på att hon fått så mycket positiv feedback på Tiktok?

– Det är klart att om hon tycker att hon fått mycket uppskattning för det här så har hon väl lyckats med sitt syfte. Men jag tänker att man får tänka ett steg till i en sådan här situation. De som fått dödsbudet, hur funderar de när de blir content och deras situation läggs ut för att väcka förståelse och gillande för polisen.

Polismyndigheten: Finns krav på hur man bör uppträda

Han efterlyser en större diskussion om gränsdragning på sociala medier inom polisen.

– Jag har också gjort mina tabbar genom åren, så klart. Ingen är felfri och folk kommer att göra misstag även framöver. Men diskussionen bör föras tydligare så man kan minimera det. För det blir inte bra om folk tappar förtroendet för att vi skämmer ut oss i sociala medier, säger Viktor Adolphson.

ANNONS

Polismyndigheten vill inte kommentera den enskilda videon men skriver i ett uttalande att man kommer att ta frågan vidare internt:

"Polisen har ett tydligt regelverk kring myndighetens officiella närvaro på sociala medier, men kan generellt inte ha synpunkter på anställdas privata konton eller vad de postar där. Däremot finns det i polisförordningen krav på hur anställda inom Polismyndigheten bör uppträda.”

LÄS MER:Nej, SD:s framgång beror inte på Tiktok

LÄS MER:Tiktok har banat väg för den nya högervågen

LÄS MER:Trenden på Tiktok – att håna Borås

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS