Trenden på Tiktok – att håna Borås

Hundratals klipp med tiotusentals likes sprids över internet. Vad de har gemensamt? Fördömandet av Borås.

ANNONS
|

Runt omkring på sociala medier fylls flöden med märkliga, smått dystopiska videoklipp. Förvrängda röster, varelser som liknar troll och mörka utrymmen är det som främst visas om man söker på ”Borås” i appen Tiktok.

För en ovan Tiktok-scrollare är stämningen i filmklippen dunkel, mystisk, och inte minst bisarr. Tonen i filmsnuttarna, med tvetydig text, antyder en misstänksamhet mot Borås. Vissa videor påstår till och med att staden inte existerar.

Nästan varenda video ackompanjeras även av en cover på Vikingarnas ”Hälften så kär”, framförd av Youtubeanvändaren Håkan Lundström. Kommentarerna under videon utbrister saker som ”Borås nationalsång!” och ”Detta är Borås president!”. Varför man skulle förknippa just Håkan Lundströms cover med Borås förblir oklart.

ANNONS

I ett Tiktok-klipp, publicerat av humortrion Random Making Movies, framställs ett videomontage föreställande ruinerna efter Tjernobylolyckan 1986 som Borås stadskärna. Raserade byggnader, skelett av gamla bilar och ödemark beskrivs humoristiskt tillhöra kommunen.

”Det här är så jävla häftigt. Kolla bara ut hit liksom, en hel stad som är helt öde!”, säger gruppen över bilderna medan ”Borås centrum” dyker upp över skärmen.

Pekas ut som obeboeligt

Det är fortfarande oklart hur det hela började men liknande filmklipp har tidigare dykt om den amerikanska delstaten Ohio. Tydligare är att den gemensamma nämnaren i klippen verkar vara en vilja att beskriva staden som tråkig, dålig eller rent av obeboelig ödesmark. Extremt, kan tyckas, eftersom Borås ändå duger som hem för runt 75 000 människor.

Samtidigt är det inte första gången som staden pekats ut av kritiker. Rörelsen ”Arkitektupproret” gjorde 2018 en lista över Sveriges fulaste städer. Av de 75 samhällen som fanns med på listan hamnade Borås på plats åtta, med motiveringen att man rivit de vackraste byggnaderna och ersatt dem med ”Ett förfärligt plåtskrälle, som det sägs att inte ens Darth Vader tycker om”.

”Inte meningen att göra en nidbild”

Svante Stomberg, stadsdirektör i Borås, verkar förbluffad över fenomenet på Tiktok. Han avslöjar att han inte alls vet vad som har startat trenden, och vid frågan om videorna speglar sanningen om staden svarar han bestämt nej.

ANNONS

– Jag tror inte att det var meningen att göra en nidbild av Borås, detta har blåst upp från ingenstans, säger han.

För att stärka stadens image har Svante Stomberg själv medverkat i en Tiktok-video, likaså till tonerna av Håkan Lundströms cover. Här stoltserar han leende framför stadens monument, och uttrycker sin kärlek för staden i hashtags så som ”#hejaborås” och ”#älskadeborås”.

Att internet-fenomenet skulle ha någonting att göra med stadens utseende dementerar stadsdirektören direkt.

– Klippen är helt tagna ur sina sammanhang, de har ingenting med Borås att göra, säger han och välkomnar sedan resten av Sverige till sin stad.

LÄS MER:Nej, SD:s framgång beror inte på Tiktok

LÄS MER:Barnidolen Pontus Rasmusson stängs av från Youtube

LÄS MER:Tiktok har banat väg för den nya högervågen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS