PM Nilsson lämnar jobbet som statssekreterare efter ålskandalen.
PM Nilsson lämnar jobbet som statssekreterare efter ålskandalen. Bild: Anders Wiklund/TT

PM Nilsson lämnar jobbet som statssekreterare

PM Nilsson lämnar jobbet som statssekreterare för Ulf Kristersson efter avslöjandet om det olagliga ålfisket. Det bekräftar han själv i ett inlägg på Facebook. ”Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd”, skriver han.

ANNONS
|

Det var på torsdagskvällen som PM Nilsson gick ut med att han har beslutat om att lämna jobbet som statssekreterare hos statsministern.

”Jag vill tacka Ulf Kristersson för hans förtroende, hans varma ledarskap och glada humör. Han har en fantastisk stab som var rolig att jobba med. Jag har lärt mig mycket på en visserligen alltför kort men mycket intensiv tid”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Vidare skriver han att han förstår det olämpliga i att hans roll som statssekreterare blev ”inblandad i den här typen av historier”.

”Jag förstår hur olämpligt det var att fiska ål utan tillstånd och att inte säga som det var till myndigheterna – även om jag sedan ringde tillbaka till polisen och erkände att jag tagit upp 15 fiskar", skriver han och tillägger att Sverige är i ett utsatt läge.

ANNONS

I ett sms till Aftonbladet kommenterar statsminister Ulf Kristersson uppgifterna.

”PM Nilsson har bestämt sig för att lämna sin tjänst som statssekreterare i Statsrådsberedningen. Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt att denna situation har uppstått, men jag har förståelse för hans beslut. PM Nilsson har varit en uppskattad medarbetare i laget och är en mycket kompetent person. Vi kommer sakna honom”.

Tjuvfiskade ål

Det var den 17 september 2021 som PM Nilsson blev upptäckt när han tjuvfiskade ål utanför Karlskrona. Han ska ha ljugit för två anställda på Havs- och vattenmyndigheten som dök upp.

”Jag borde då sagt att det var mina redskap men situationen var så pinsam och överrumplande att jag fortsatte neka. De tog namn och personnummer och beslagtog redskap och fisk”, har Nilsson tidigare skrivit i ett annat inlägg på Facebook.

När polisen i Karlskrona kontaktade Nilsson före jul 2022 fortsatte han att neka till brott. Det var först efter jul som han själv tog kontakt med polisen och erkände sitt olagliga ålfiske. Han ska därefter ha fått betala 38 800 kronor i böter för brott mot fiskelagen, rapporterar Aftonbladet.

KU-anmälde Kristersson

I början av veckan, den 23 januari, kom uppgifterna om att Socialdemokraterna KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson. Han ska ha varit medveten om PM Nilssons tjuvfiske av ål när han anställde honom.

ANNONS

– Ansvaret för vem som anställs som statssekreterare ligger hos statsministern, sade Ardalan Shekarabi (S), rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, på en pressträff.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har tidigare också krävt PM Nilssons avgång.

– Han kan naturligtvis inte sitta kvar. Det är ytterst olämpligt, vilken signal skulle det ge till samhället, säger Andersson till TT.

De senaste dagarna har också flera medier rapporterat om att Nilsson nu utreds för brott mot artskyddsförordningen. I det senaste inlägget på Facebook skriver Nilsson att han själv inte ska ha fått ta del av informationen.

”Jag själv vet inte vad anmälan handlar om eller ens om det är jag som är föremål för utredningen – den informationen får jag inte av polisen. Jag får heller inte veta om de avskriver anmälan. Men anmälan diskuteras nu i media och i partipolitiska inlägg. Sammantaget gör situationen att jag har svårt att kunna göra ett bra jobb”, skriver han.

LÄS MER:Därför är ålskandalen ett problem för Kristersson

LÄS MER:Kristersson KU-anmäls efter ålfisket: ”Oacceptabelt”

ANNONS