Ålen är akut hotad och bara fiskare med särskilt tillstånd får fiska den. Att statsministerns närmaste medarbetare tjuvfiskar ål och ljuger när han tas på bar gärning är ett problem för Ulf Kristersson, skriver GP:s Arne Larsson.
Ålen är akut hotad och bara fiskare med särskilt tillstånd får fiska den. Att statsministerns närmaste medarbetare tjuvfiskar ål och ljuger när han tas på bar gärning är ett problem för Ulf Kristersson, skriver GP:s Arne Larsson. Bild: Emil Langvad

Därför är ålskandalen ett problem för Kristersson

En utrotningshotad art. En nära medarbetare till statsministern som yxar till sina egna lagar och ljuger för polisen. PM Nilssons femton tjuvfiskade ålar är det alla i det politiska Sverige pratat om under veckan – av goda skäl. Och på sikt kan ålhistorien bli besvärande för regeringen.

ANNONS

Hösten 2021 ser kontrollanter från Havs- och vattenmyndigheten en båt som väcker misstänksamhet i vattnen utanför Karlskrona. De ser hur mannen i båten drar upp fyra ålryssjor och tar honom på bar gärning, med femton tjuvfiskade ålar. Ändå nekar han och diktar ihop en historia om att han hittat ryssjorna när han var på väg ut för att plocka skräp.

I förhör med polisen strax före jul 2022: samma lögner.

Då har mannen – PM Nilsson – blivit statssekreterare och statsminister Ulf Kristerssons närmaste medarbetare. För några dagar sedan backade han från sina lögner och erkände att det var hans ryssjor, godtog ett strafföreläggande och bad myndigheterna om ursäkt för att han vållat dem arbete.

ANNONS

I ett inlägg på Facebook skriver PM Nilsson att han ”fiskat ål sedan barnsben och tillhör den sydsvenska ålfiskekulturen”. Han var tidigare politisk redaktör på tidningen Dagens industri och i den rollen propagerade han sommaren 2020 för att boende vid ålkusten borde få lägga ut ett par ryssjor under sommaren, eftersom det skulle öka deras livskvalitet.

Ålen är på väg att försvinna

Över en kvarts miljon svenskar har köpt Ålevangeliet, Patrik Svenssons bok som vann Augustpriset 2019. Därför känner många till att ålen är akut hotad och att denna gåtfulla fisk måste skyddas – annars försvinner den snart för gott.

Det finns alltså rent sakliga skäl som talar för att det är helt vansinnigt att tjuvfiska ål. Den som ändå tar sig den rätten markerar också, medvetet eller omedvetet, att den står över alla oss andra. Rimligtvis förstår PM Nilsson att alla inte kan fiska så mycket ål de vill – ändå tycker han att just han kan göra det.

Den typen av dubbla måttstockar uppfattas sällan som särskilt charmiga.

Argumentet att han tillhör en särskild ålfiskekultur faller också platt. Som Paul McCartney en gång sa: ”I min hemstad hade vi en tradition av att sälja slavar”. Alltså: bara för att man tidigare gjort en viss sak, så måste det inte nödvändigtvis vara en god idé att fortsätta med det.

ANNONS

Förstör för Kristersson

Om schablonbilden av vänsterfolk är att de misstror polisen och kontrollsamhället är bilden om högermänniskor att de gärna vill ha så mycket kontroll som möjligt – bara det inte går ut över dem själva. Att köra full på sjön eller fiffla med skatten är snarare charmigt, så länge man slipper nesan att bli påkommen.

Aldrig förr har brott och straff dominerat valrörelsen som i höstas. Att Ulf Kristersson kunde bilda en Moderatledd regering berodde till stora delar på att man lovat att ”få ordning på brotten”.

I arsenalen av förslag finns repressiva åtgärder på en nivå vi tidigare inte skådat i Sverige. Det är visitationszoner, ökad avlyssning och anonyma vittnen.

Går det att genomföra, utan protester och med bibehållet folkligt stöd, samtidigt som en av de mest centrala personerna kring statsministern signalerar att han står över både lagen och annat folk? Och ger man verkligen polisen och andra brottsbekämpande myndigheter det helhjärtade stöd de behöver om en av statssekreterarna tycker att det helt okej att ljuga för samma myndigheter?

Det är frågor som Ulf Kristersson snarast behöver hitta ett svar på.

LÄS MER:Andersson: Han kan inte sitta kvar

LÄS MER:S kräver statssekreterares avgång efter ål-lögn

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS