Paret hade sex - pojkvännen döms för barnvåldtäkt

Flickan hade sex med sin pojkvän och blev gravid. Problemet: Hon var bara tolv år. Nu döms pojken för våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av barn.

ANNONS
|

En pojke, i övre tonåren från Skåne, åtalades i början av året för våldtäkt mot barn. Brotten ska ha begåtts mellan sommaren 2015 och sommaren 2016. Offret var hans flickvän som blivit gravid med deras barn. Men flickan var under 15 år.

Pojken och flickan ska ha varit ett par i flera månader när de, enligt misstankarna, började ha sex.

LÄS MER: Flickan blev gravid - pojkvännen åtalas för våldtäkt mot barn

Två polisanmälningar

Socialtjänsten ska ha gjort två polisanmälningar om parets sexuella relation.

– Den första anmälan var för att sjukvården upptäckte att kvinnan var gravid. Då gjorde de en anmälan till socialtjänsten som i sin tur anmälde till polisen. Andra gången var det socialtjänsten som anmälde eftersom de fick uppfattningen av att den här sexuella relationen hade fortsatt, sa kammaråklagare Lisa Åberg när hon lämnat in åtalet.

ANNONS

Den första polisutredningen lades dock ner.

Enligt åklagaren ska flickan inte ha tvingats till de sexuella handlingarna.

– Det har flickan varit tydlig med i sina förhör. Det har hon velat framhålla själv. Det är åldern som gör detta, har Lisa Åberg sagt.

Barnet har fötts

Hon påstår att pojken visste att flickan var under 15 år, "eller hade i vart fall skälig anledning att anta att så var fallet", skrev hon i stämningsansökan.

– Den här som är åtalad menar att han inte har känt till flickans ålder men det menar jag att jag kan bevisa, har Lisa Åberg sagt.

Till rättegången ska en rektor ha kallats för att vittna om att pojken var medveten om detta.

Enligt åklagaren ska parets barn ha fötts.

Nu döms pojken för våldtäkt mot barn, två fall,och sexuellt utnyttjande av barn, två fall. Han döms till ungdomsvård och ungdomstjänst i hundra timmar.

I domen framgår det att Socialtjänsten, efter att förundersökningen mot pojken lades ner, beslutade att inte inleda någon utredning. När barnet fötts trodde paret därför att det var okej för dem att ha sex - utifrån beskedet från Socialtjänsten - så länge de skyddade sig mot graviditet.

Fortfarande ihop

Pojken ska ha sagt att han först vid sista tillfället de haft sex visste att flickan var yngre än 15 år. Han ska också ha sagt att han inte visste att det var olagligt att ha sex med någon som är yngre än 15 år.

ANNONS

Tingsrätten skriver att flickan "både fysiskt och mentalt framstår som mer mogen än vad som är genomsnittligt för sin ålder". Dessutom konstaterar de att det varit frågan om "en helt frivillig handling" från flickans sida att ha sex med sin pojkvän - en "kärleksrelation som fortfarande består", skriver rätten.

Tingsrätten gör bedömningen att de senaste gångerna paret haft sex så är det "mindre allvarliga" brott som begåtts och rubricerar det därför som sexuellt utnyttjande av barn.

Tingsrätten skriver att det samlade straffvärdet för gärningarna, för en vuxen person, motsvarar fängelse i två år. Men utifrån de inblandades ålder ochatt det var längesedan några av brotten begicks bland annat så anser de att han ska dömas till ungdomsvård.

ANNONS