Olycksbussen underkändes i höstas - två gånger

ANNONS
|

Den buss som körde av vägen av okänd anledning under söndagsmorgonen blev underkänd på besiktningen två gånger i höstas, rapporterar SVT Nyheter.

Samtidigt rapporterar TV4 att det larmades om tekniska problem på bussen dagen före resans avfärd.

Enligt Simon Sandberg, marknadschef vid Bergkvarabuss, har de tidigare problemen ingenting att göra med olyckan.

– Den har underkänts men åtgärdats och godkänts därefter. Vi vill inte spekulera i vad orsaken till det här kan vara, nu är det polisen som gör en utredning tillsammans medhaverikommissionen. Den besiktigades i december och har varit godkänd sedan dess, säger han.

Det är oklart vad som ligger bakom händelsen. Enligt busschauffören ska han ha haft problem med kraftiga tjälskott på vägbanan.

ANNONS

– Han är en van och rutinerad chaufför, och säger han det så litar vi på hans ord, det är hans version av händelsen. Från företagets sida spekulerar vi inte det här utan inväntar den tekniska undersökningen, säger han.

Samtliga omkomna är barn

Olyckan inträffade mellan Fågelsjö och Sveg i Härjedalen vid sjutiden på söndagsmorgonen.De flesta av passagerna sov när bussen av okänd anledning körde av E 45 och hamnade på sidan i diket. Förutom de tre dödarapporteras minst sex personer som allvarligt skadade.

Med på resan fanns 52 skolungdomar, i huvudsak åttondeklassare från Ängskolan i Skene i Marks kommun. Utöver tonåringarna fanns sex vuxna och en chaufför med i bussen.

Under måndagsmorgonen bekräftade polisen att samtliga omkomna var barn.

– Alla omkomna är skolungdomar, och anhöriga är informerade, berättade Peder Jonsson, polisens presskommunikatör i Jämtland tidigare under måndagsmorgonen.

LÄS MER:Bussbolaget: "Chauffören mår fruktansvärt dåligt"

LÄS MER:Tre döda i allvarlig bussolycka i Härjedalen

LÄS MER:"Ingen ska behöva se det min lillebror sett"

Livshotande skador

Utöver de döda barnen vårdas fortfarande flera personer för allvarliga skador på olika sjukhus runt om i Sverige.

Vid 11-tiden på måndagen uppgav Akademiska sjukhuset i Uppsala att en 14-årig flicka fortfarande vårdasför livshotande skador.

Enligt en presskommuniké på måndagskvällen är 14-åringens tillstånd livshotande men stabilt, enligt TT.

ANNONS

På sjukhuset vårdas även en 15-årig flicka. Hennes hennes skador bedömdes under eftermiddagen vara lindriga och läget beskrevs under kvällen som stabilt.

De ungdomar som fanns med på bussen, men som inte behövde akut sjukvård, fick stöd av en krishanteringsgrupp i ett närliggande församlingshem i Sveg.

"Marks kommun har sorg i dag"

Klockan 12.00 på måndagen höllpolisen en presskonferens tillsammans med Marks kommun.

–Marks kommun har sorg i dag. Hjärtat slits nästan sönder av det här, sakommunalrådet Peter Landgren under presskonferensen.

Under presskonferensen tackade och hyllade kommunalrådet också frivilliga som med olika typer av insatser hjälpt de drabbade, anhöriga och elever på skolan efter tragedin.

– Det finns inte ord för att uttrycka hur tacksam och stolt jag är över alla insatser som gjorts, sa en känslosam Peter Landgren.

Tidigare under måndagen uppgav polisen att man hadeinlett en förundersökning med brottsrubriceringarnavårdslöshet i trafik, vållande till annans kroppsskada och dödsfall.

–Det här är en förskräckligt allvarlig olycka ochdet är en rutinmässig utredningsåtgärd att inleda en förundersökning för att ta reda på vad det är som har hänt och om någon ska ställas till svars, berättade Peder Jonsson tidigare.

ANNONS