Tre döda i allvarlig bussolycka i Härjedalen

ANNONS
|

Texten fortsätter under tv-inslaget

Olyckan inträffade mellan Fågelsjö och Sveg i Härjedalen vid sjutiden på söndagsmorgonen.De flesta av passagerna sov när bussen av okänd anledning körde av E 45 och hamnade på sidan i diket. Förutom de tre dödarapporteras minst sex personer som allvarligt skadade.

Av de totalt 59 personerna som färdades på bussen behövde 23 akut sjukhusvård efter olyckan.

Med på resan fanns 52 skolungdomar, i huvudsak åttondeklassare från Ängskolan i Skene i Marks kommun. Utöver tonåringarna fanns sex vuxna och en chaufför med i bussen.

Alla omkomna är barn

Under måndagsmorgonen bekräftade polisen att samtliga omkomna var barn.

– Alla omkomna är skolungdomar, och anhöriga är informerade, säger Peder Jonsson, polisens presskommunikatör i Jämtland.

ANNONS

Vid 11-tiden på måndagen uppgav Akademiska sjukhuset i Uppsala att en 14-årig flicka fortfarande vårdasför livshotande skador.

Sjukhuset beskriver flickans tillstånd som instabilt och att hennes skadorär livshotande.

"En 14-årig flicka vårdas för livshotande skador och hennes tillstånd är instabilt. Hon kommer att opereras under dagen", uppgav sjukhuset i en tidigare presskommuniké.

Enligt en presskommuniké på kvällen är 14-åringens tillstånd livshotande men stabilt, enligt TT.

På sjukhuset vårdas även en 15-årig flicka. Hennes skador uppgavs till en början vara allvarliga, hennes skador bedömdes under eftermiddagen vara lindriga och läge beskrevs under som stabilt.

Klockan 12.00 på måndagen höllpolisen en presskonferens tillsammans med Marks kommun.

–Marks kommun har sorg i dag. Hjärtat slits nästan sönder av det här, sakommunalrådet Peter Landgren under presskonferensen.

Under presskonferensen tackade och hyllade kommunalrådet också frivilliga som med olika typer av insatser hjälpt de drabbade, anhöriga och elever på skolan efter tragedin.

– Det finns inte ord för att uttrycka hur tacksam och stolt jag är över alla insatser som gjorts, sa en känslosam Peter Landgren.

Under presskonferensen meddelade kommunen också att Ängskolan inte kommer att bedriva någon ordinarie verksamhet under dagen utan att skolan istället håller öppet för att människor ska kunna ta hand om varandra och ge varandra stöd.

ANNONS

Kommunchefen Lars Jerrestrand berättade också att elever som var inblandade i olyckan kommer att tas hand om av särskild personal när de kommer hem från resan och olika sjukhus de vårdats på efter tragedin.

Bussen undersöks under dagen

Tidigare under måndagen uppgav polisen att man hadeinlett en förundersökning med brottsrubriceringarnavårdslöshet i trafik, vållande till annans kroppsskada och dödsfall.

–Det här är en förskräckligt allvarlig olycka ochdet är en rutinmässig utredningsåtgärd att inleda en förundersökning för att ta reda på vad det är som har hänt och om någon ska ställas till svars, säger Peder Jonsson. Han berättar att utredare just nu finns på plats vid olycksplatsen.

– Utredningenfortsätter under dagen. Just nu har vi tekniker på olycksplatsen och Statens haverikommission har också utredare på plats. Sedan kommer vi att hålla ytterligare förhör under dagen. Vi kommer troligen också att inleda den tekniska undersökningen av bussen under eftermiddagen. Samtidigt sammanställer vi förhörsuppgifter från gårdagen. Vi hörde under gårdagen alla passagerare som inte fördes till sjukhus och som befann sig vid uppsamlingsplatsen i Sveg, säger Peder Jonsson vid lunchtid på måndagen.

Börjar ni få en klarare bild av det som har hänt?

– Det är klart att det kommer fram en del initiala uppgifter från förhören. Men det är inget som vi kommer att redogöra för i nuläget. Vi kommer att höra alla som var med på bussen. Sedan vet inte jag ännu om det finns ytterligare vittnen som ska höras. Det är viktigt för oss att höra alla som kan ha information att lämna utan att redogöra för några teorier eller vad som framkommit under förhören innan alla är hörda, säger Peder Jonsson.

ANNONS

Är busschauffören hörd?

– Här är initialt hörd, men naturligtvis kommer det att hållas ytterligare förhör med honom och säkerligen ett antal av de övriga utifrån vad som framkommer under utredningen.

Har någon person delgivits misstanke om brott?

– Inte i nuläget.

Peder Jonsson berättar att polisen kommer att titta på flera olika saker för att få klarhet i vad som kan ha orsakat olyckan.

– Vi tittar på alla omständigheter. Vi kommer att undersöka bussenskörduglighet och regler kring färdskrivare bland annat, säger Peder Jonsson.

LÄS OCKSÅ:Bussbolaget: "Chauffören mår fruktansvärt dåligt"

Resan startade under lördagen

Resan hade startat vid 22-tiden på lördagskvällen och pågått under hela natten. Ekipaget hade cirka tio mil kvar till målet, skidorten Klövsjö.Chauffören är en man med många års erfarenhet av yrket.

– Det var kaos på platsen. Vissa var oskadda, andra mycket svårt skadade. Tyvärr var det tre stycken som vi inte kunde rädda livet på. Det är bara att hoppas att det inte blir fler, säger Peter Nystedt, presstalesperson vid räddningstjänsten i Jämtland.

En av ledarna på resan, Jesper Swanson, berättade följande för Östersundsposten någon dryg halvtimme efter olyckan.

– De flesta ungdomar satt och sov. Plötsligt snurrade allt runt och det blev kaos.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:Efter bussolyckan: Skolan öppnar kriscenter

Lisbet Gibson, sjukvårdsledare i den regional krisledningsgruppen, sammanfattade senare läget:

– Från sjukvårdens sida kan man säga i det man vet är att flera olycksoffer har allvarliga skador. Två finns i Östersund, två i Uppsala och en i Falun. Det två som kämpar för sina liv vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

De ungdomar som fanns med på bussen, men som inte behövde akut sjukvård, fick stöd av en krishanteringsgrupp i ett närliggande församlingshem i Sveg.

– Många var chockade och uppjagade, vissa apatiska. Man reagerar på så olika sätt. Vissa var ledsna över att deras kompisar blivit allvarligare skadade, konstaterar Peter Nystedt vid räddningstjänsten.

Bussen bärgad och beslagtagen

Det finns många frågetecken kring händelseförloppet. Nu väntar ett omfattande arbete med att utreda händelsen.

– Vi har gjort ett antal förhör med förare och passagerare. Teknisk undersökning kommer att ske i veckan, säger Mats-Ove Edvinsson, tillförordnad polisområdeschef i Jämtland.

Bussen är bärgad och tills vidare beslagtagen av polisen.

Enligt Simon Sandberg, presschef på bussbolaget Bergkvara buss, hade chauffören uppfattat väglaget som dåligt.

– Han berättade att han upplevde väldigt svåra tjälskott i vägbanan. Enligt honom är det anledningen till att bussen kom ur kurs, säger Simon Sandberg.

ANNONS

Han betonar att den informationen inte kan bekräftas och att de väntar på svar från utredningen.

LÄS OCKSÅ:Stefan Löfven: "Hela landet i sorg"

Trafiken på E45 leds om

Själva olycksplatsen är fortfarande avspärrad och trafiken på E 45 leds om via andra vägar. Så kommer det att vara åtminstone fram tills lunchtid på måndagen.Enligt Trafikverket gäller stoppet i båda färdriktningar. Statens Haverikommission har kallats in för att utreda ärendet.

– Vi fortsätter med vår tekniska utredning, tillsammans med utredare från Statens haverikommission. Naturligtvis fortsätter även andra utredningsåtgärder, som att hålla fortsatta förhör, säger Peder Jonsson.

När olyckan inträffade hade färden pågått i över åtta timmar. Fordonet, en dubbeldäckare av årsmodell 2010, besiktigades nyligen och var enligt bolaget i gott skick.

Östersunds sjukhus har upprättat en linje för anhöriga och oroliga för information och upplysningar. Numret är 063-15 34 88.

Även polisen uppger att anhöriga är välkomna att kontakta dem på 114 14.

ANNONS