Odenjung (L): ”Jag kan inte se att SD förändrats”

Som kommunpolitiker var Helene Odenjung (L) emot alla typer av samröre med Sverigedemokraterna. Nu är hon på väg mot riksdagen och kan bli en del av samma regeringsunderlag som partiet. Frågan är hur det ens är möjligt.
– Jag har inte ändrat mig. Jag tycker inte om det de står för, säger hon.

ANNONS
|

Moderatledaren Ulf Kristersson brukar tala om fyra partier som tycker lika och vill ta över styret tillsammans. Men hur eniga är de egentligen? Frågan är extra aktuell efter en vecka då en gemensam bussresa vållade intern strid inom Liberalerna – delar av partiet har inte den minsta lust att kopplas ihop med Sverigedemokraterna.

Samtidigt har SD-ledaren Jimmie Åkesson sagt att han inte vill släppa fram en regering där Liberalerna ingår. I Svenska Dagbladet konstaterade han nyligen att Liberalerna ”kommer ha SD-hatare i sin riksdagsgrupp, det går inte att komma ifrån”.

– Jag tar det nästan som en komplimang, säger Helene Odenjung.

ANNONS

– Äh, det handlar inte om att jag hatar partiet. Jag tycker inte om det de står för. Ideologiskt står vi så långt ifrån varandra som man kan, säger hon.

Uppmanades att ställa upp

Helene Odenjung är inte vem som helst. Hon var kommunalråd i Göteborg i 18 år och vice partiordförande under Jan Björklund.

När Nyamko Sabuni blev partiledare och partiet öppnade dörren till SD lämnade hon posten som kommunalråd. Tanken var att hon skulle trappa ned och leva ett liv med normala arbetstider. Men så blev hon uppmanad att ställa upp i riksdagsvalet.

– Det var många som puffade på mig och tyckte att jag skulle ställa upp. Då tänkte jag: varför inte?

Hon sa visserligen redan i början av året att hon inte kunde tänka sig att partiet skulle åka ur riksdagen – ”då kände jag mig ganska kaxig” – men nu ser det mer lovande ut och skulle dagens opinionssiffror bli valresultat så kommer hon in i riksdagen, såvida ingen annan kryssar sig förbi.

Egentligen hade Helene Odenjung tänkt trappa ned när hon lämnade posten som kommunalråd den 31 december 2020. Men hon blev uppmanad att ställa upp i riksdagsvalet och tänkte om.
Egentligen hade Helene Odenjung tänkt trappa ned när hon lämnade posten som kommunalråd den 31 december 2020. Men hon blev uppmanad att ställa upp i riksdagsvalet och tänkte om. Bild: Frida Winter

Det finns fler liberala toppnamn som är uttalade SD-motståndare. I Uppsala har till exempel både första och andra namnet på riksdagslistan den profilen. Frågan är vad det kommer att innebära för Ulf Kristerssons möjligheter att bilda sin drömregering, där Moderaterna och Kristdemokraterna ska styra med stöd av Liberalerna och Sverigedemokraterna.

ANNONS

– Vi har landsmötesbeslut på att vi ska eftersträva en liberal borgerlig regering. Och för att den ska bli liberal så måste vi ingå. Sverigedemokraterna kan inte ingå, säger Helene Odenjung.

”Ska inte gulla med dem”

Tanken är väl ändå att ni ska styra med stöd av SD, som du i rollen som kommunpolitiker ofta markerade hårt mot. Hur går det ihop?

– Jag har inte ändrat mig, men man får titta på vilken politisk verklighet som finns i riksdagen. Den dagen då Vänsterpartiet röstade på Sverigedemokraternas misstroendeförklaring föll hela grunden för januariavtalet. Då kom vårt parti fram till att vi ska kunna prata med alla partier, men det betyder inte att vi ska gulla med dem.

Helene Odenjung

Aktuell: Riksdagskandidat för Liberalerna.

Bakgrund: Kommunalråd i Göteborg mellan 2003 och 2020. Förste vice ordförande i Liberalerna 2010-2019.

Vill driva i riksdagen: Utbildningsfrågor, med hela kedjan från förskola till vuxenutbildning. Vill bland annat justera lagstiftningen för statens finansiering av skolan och elever som behöver extra stöd. Driver också frågan om en ny friskolereform.

Hon säger att det trots allt finns ett antal sakfrågor där Liberalerna och Sverigedemokraterna tycker lika, som energifrågan.

Men nu handlar det om att styra ett land. Hur ska ni göra med de frågorna ni inte tycker lika?

– Jo, men det är det som är finessen: en regering måste vara överens och Sverigedemokraterna kan inte ingå i regeringen. Sedan kan regeringen förhandla med olika partier, ungefär så som vi styrt Göteborg de senaste åren.

Det Helene Odenjung ser framför sig är en regering där M, KD och L ingår – och där de tre partierna söker stöd för sina förslag från olika håll. Inte riktigt det statsministerkandidaten Ulf Kristersson brukar skissa på – och inte alls i linje med Sverigedemokraternas krav.

ANNONS

Jimmie Åkesson har sagt att han vill ha ett utförligt skriftligt kontrakt för att släppa fram Ulf Kristersson och att han kommer att ställa hårda krav?

– Ja.

Ja?

– De har sin inställning. Vi har vår. Att de inte går ihop tror jag inte är någon överraskning för någon. Vi är varandras motpoler ideologiskt.

Kommer det inte att bli något avtal?

– Jag tror inte det. Vårt landsmöte har bestämt våra förutsättningar och de innebär att regeringspartierna ska vara överens och sedan får de förhandla.

Är Ulf Kristersson med på det?

– Det vet jag inte.

Ulf Kristersson brukar beskriva er som fyra partier som är överens. Stämmer du in i den bilden?

– Nej. Vi är överens om vissa saker. Jag ser däremot ingen likhet alls med hur det var i allianssamarbetet. Absolut inte. Det är mer ett sätt att förhålla sig till det rådande politiska läget.

Ulf Kristersson har också sagt att SD förändrats, tycker du att de förändrats?

– Nej, jag kan inte se det. Jag kan se att några anstränger sig ibland, men sedan poppar det ändå upp vad man innerst inne tycker.

Ingen gemensam budget

Helene Odenjung säger att Liberalerna har en ideologisk kompass som fungerat i 100 år och att den kommer att fungera i 100 år till. Och att det finns viktiga frågor där man tycker helt olika än SD och som man aldrig kommer att tumma på – som asylrätten, fria oberoende domstolar, fri media, public service och enprocentsmålet i biståndet.

ANNONS

Förra hösten gjorde Moderaterna och Kristdemokraterna upp om budgeten med Sverigedemokraterna. Budgeten är en regerings viktigaste styrdokument och Moderaterna har ofta lyft fram det som en styrka att man har ett regeringsunderlag som kommer att få igenom sin budget – något som bygger på att SD står bakom den.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson har i intervjuer gett lite olika besked om huruvida partiet kan tänka sig att budgetförhandla med SD eller ej. För Helene Odenjung är saken glasklar: det blir ingen gemensam budget. Då får man hellre kompromissa sig fram och söka stöd av andra partier.

– Där får man väl ha en pragmatisk inställning.

Vill inte ge S en ny chans

Trots alla förbehåll är Helene Odenjung tydlig med att hon vill ha ett maktskifte. Socialdemokraterna har haft åtta år på sig men misslyckats med att lösa vår tids viktiga problem, säger hon.

Om Sverigedemokraterna blir största parti på er sida, kan ni tänka er att släppa fram Jimmie Åkesson som statsminister då?

– Aldrig.

Aldrig?

– Nej, vi kan bara släppa fram en statsminister som kan leda landet i en riktning som vi tror är bra. Och det tror vi inte om honom.

Och han har sagt att han inte kan släppa fram en regering där Liberalerna ingår. Det låter nästan lika splittrat på er sida som på Magdalena Anderssons sida?

ANNONS

– Kanske. Men då får det väl vara så.

LÄS MER:Jimmie Åkesson i GP-intervju: ”Det är vi som är vakthunden”

LÄS MER:SD-grundaren: ”Politiken är fortfarande densamma”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS