Pehrson (L) försvarar bussresan med Sverigedemokraterna

Att Liberalerna följt med på gemensam busskampanj med Sverigedemokraterna har väckt kraftiga reaktioner inom partiet. Partiledaren Johan Pehrson menar att det bara rör sig om ett helt vanligt studiebesök och viftar bort den interna kritiken.
– Av de tiotusentals medlemmar som Liberalerna har så finns det några få som tycker det är fel, säger han.

ANNONS
|

På söndagen kom beskedet att Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna för första gången någonsin skulle ge sig ut på en gemensam kampanjturné i Sverige.

Den går under namnet ”Ny energi för Sverige” och innebär att partiernas respektive energipolitiska talespersoner reser i gemensam turnébuss till olika kärnkraft i Sverige, med det första stoppet vid Forsmarks kärnkraftverk.

Nyheten väckte kraftiga reaktioner inom Liberalerna. En av de som reagerat är L-toppen Mohammad Hasan, som kandiderar till riksdagen.

”Snacka om att döda engagemang och kampanjglädje så här i valspurten. Varför?”, skriver han på Twitter.

Enligt uppgift till GP var inte ens partistyrelsen informerad om den gemensamma kampanjen, något som ytterligare bidragit till irritation inom partiet.

ANNONS

Liberalernas interna kritik har å andra sidan väckt irritation inom Sverigedemokraterna.

– Vi har tryckt upp flygblad och strajpat en buss. Det är uppenbart att det är en kampanj. Den har till och med en slogan! Ingen tvingade dem att åka med i bussen. Vi hade inte gråtit om de inte var med. Det som har hänt är att Liberalerna är liberaler. Någon blir arg. De ändrar sig. De vet inte vad de tycker, säger en SD-företrädare till SvD.

Försvarar bussresan med SD

När GP träffar Liberalernas Johan Pehrson på tisdagen är han ute på skolturné i Västsverige och besöker Alströmergymnasiet i Alingsås. Pehrson vill gärna tona ner bussresans betydelse.

– Ett studiebesök på ett kärnkraftverk kan skapa storm i ett vattenglas. Jag ser vare sig någon storm eller ett vattenglas här. Vi har en gemensam uppfattning i vikten av ny bra kärnkraftspolitik efter 20 förlorade år. Det har vi varit där och tittat på, med fyra företrädare för fyra partier i näringsutskottet

Det är inte bara oppositionen, utan även dina partikollegor som reagerar starkt?

– Jag kan konstatera att av de tiotusentals medlemmar som Liberalerna har så finns det några som tycker det är fel att besöka det här kärnkraftverket tillsammans med tre andra partier. Jag beklagar detta, men L har gått till val på att vi ska byta regering och att vi ska kunna förhandla i sak med alla partier, inklusive SD.

ANNONS

Johan Pehrson vill inte heller kalla det för en gemensam kampanj, utan menar att Liberalerna bara deltar i ett studiebesök.

– Sedan har jag noterat att man målat en buss och tejpat en buss. Jag har noterat att man ska resa runt till fler ställen och ha torgmöten och vad det nu är. Det har inte vi några synpunkter på, man får åka hur mycket man vill i den bussen för vår del.

– Men vi är med på det här besöket för att markera att det här är viktigt, och med en ny regering med ett starkt liberalt inslag, blir det en ny politik för energin och klimatet i det här landet.

Ni var inte informerade om att det var en kampanj?

– Vi visste att de andra säkert skulle åka mycket längre, men vi har hela tiden sagt att vi ska delta vid ett kärnkraftsbesök.

Du tycker inte det är märkligt att tre partier målar upp det som en gemensam kampanj, men det fjärde säger att det inte är det?

– Jag tycker inte det är så konstigt att man kan ha olika uppfattning om vem som ska åka i bussen. Det är ett fritt land.

ANNONS

”Vi är bara intresserade av sakpolitik”

Liberalerna räknar med att ingå i en regering med M och KD efter valet, men de två partierna har hittills inte gett något tydligt besked. SD har hela tiden sagt att det inte går att räkna med Liberalerna och att partiet är opålitligt.

Hur tror du att reaktionerna i ditt eget parti kommer att påverka exempelvis hur M och KD ser på ert deltagande i en framtida regering?

– Jag tror att man ser positivt på att vi har gemensam samsyn i den här viktiga frågan om hur vi ska få mer fossilfri elproduktion i Sverige, huruvida man åker på resan av olika skäl eller inte spelar mindre roll. Från Liberalernas sida är vi bara intresserade av sakpolitik.

Men det finns tveksamheter från de här partierna att släppa in er i regering. Tror du inte det här påverkar?

– Nej.

Johan Pehrson säger samtidigt att Liberalerna med ”stor sannolikhet” ska förhandla fram en gemensam politik med Sverigedemokraterna efter valet.

Om en bussresa skapar så här kraftiga reaktioner, vad tror du en förhandling med SD kommer göra?

– Det tror jag innebär att fler kommer gå tillbaka och se att vi har fattat beslut om att vi ska byta regering, ha ett starkt liberalt inslag i en borgerlig regering och att vi ska föra samtal i sak med alla partier. Då kommer man också förhandla med SD.

ANNONS

LÄS MER:Liberalerna vill införa ordningskontrakt på skolor

LÄS MER:Liberalerna vill införa språktest för tvååringar

LÄS MER:Martin Ådahl: Jag är besviken på Liberalerna

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS