Överbefälhavare Micael Bydén.
Överbefälhavare Micael Bydén. Bild: Jonas Ekströmer/TT

ÖB Micael Bydén om försvarsbeslutet i värsta krisen

Sverige genomför den största upprustningen av totalförsvaret sedan 1950-talet. I en historisk tid av osäkerhet hemma och i världen säger ÖB Micael Bydén:
– Jag har aldrig varit med om en liknande satsning.

ANNONS
|

Försvarsbeslutet för 2021–2025 lägger grunden för en ny och större krigsorganisation: dagens 60 000 befattningar blir 90 000 om tio år. Antalet utbildade värnpliktiga fördubblas till 8 000 om året och budgeten ökar med nästan 29 miljarder kronor till 89 miljarder 2025.

En av de nya eller nygamla enheterna blir ett amfibieregemente i Göteborg, landets viktigaste hamn och ett nav för militär samverkan med försvarsalliansen Nato i fred, kris och krig.

För ÖB Micael Bydén är det utmaningar i skuggan av pandemins hälsomässiga och ekonomiska följder:

– Det är ruggigt, säger han till GP om talen över smittade och avlidna. Det går i fel riktning. I det sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att det är en proposition för totalförsvaret. För mig med mitt ansvar på den militära sidan är det angeläget att utvecklingen av det civila försvaret kan gå framåt i hög takt. Vi hänger ihop och har ett beroendeförhållande.

ANNONS

LÄS MER:Hultqvist: ”Största satsningen sedan 50-talet”

Utmaning att rekrytera

Den största utmaningen han själv står inför är att rekrytera och behålla tillräckligt med personal för att kunna nå ambitionen och målsättningen med försvarssatsningen:

– Det blir vår tuffa resa. Jag ska klara av skarpa uppgifter här och nu hemma och i andra länder. Samtidigt har vi höga krav på att växa i volymer och på nya platser med allt vad det innebär. Personal, infrastruktur, miljö och tillstånd på de ställen där vi nu ska etablera oss på är frågor vi måste lösa. Men vi får inte heller glömma: Under min karriär har jag aldrig varit med om en liknande satsning. Det är ett stort förtroende som vi ska klara.

LÄS MER:Försvarsorter kan hoppas på 850 jobb

Komplex hotbild

Inte sedan kalla kriget har hotbilden varit så komplex och allvarlig nationellt, i vårt närområde och globalt. Hotbilden rör allt från cyberhot, påverkan och spioneri till robotar och massförstörelsevapen och militär aggressivitet i vår omedelbara omgivning från Arktis och söderut.

– Det är inget som en myndighet som försvarsmakten klarar av att hantera själv. Det bygger på samarbete, att vi tillsammans bidrar. Inom den breddade hotbilden agerar stater på ett annorlunda sätt i en gråzon och som är svårt att tyda. Vi måste förstå för att kunna agera, och det händer väldigt snabbt och över stora ytor.

ANNONS

Att samarbeta är nödvändigt, men utländsk hjälp ingen garanti för ÖB:

– Vi lägger våra planer för att kunna agera själva här och nu med det vi har. Men vi är en begränsad resurs, det vet vi. Vi måste ha en robusthet i samhället och en försvarsvilja. Vi har inga avtal som garanterar stöd. Det vi gör varje dag i veckan är övningar med våra partners som vi är rädda om och visar att vi är pålitliga och bygger förtroende. Det är sanningen.

Donald Trump tar hem amerikanska trupper från Afghanistan och Irak, två oroshärdar där det finns svensk militär personal. ÖB vet inte var det innebär med Joe Biden i Vita huset:

– Vi har ett nära militärt samarbete bilateralt med USA. Det har vare sig vi eller amerikanerna avvikit från. I Afghanistan vet vi inte var det tar slut. Det är ju en Nato-insats och där kommer vi att följa andra länder. Sverige kommer inte att vara först att dra sig ur. I Irak ingår vi i en USA-ledd koalition. Vi har bara en handfull personer kvar i en stabsfunktion. Det återstår att se, men besluten ligger ovanför min nivå.

Ska jaga terrorister i Mali

Sverige är på väg att skicka ett specialförband till Mali för terroristjakt inom ramen för franskledda Task Force Takuba.

ANNONS

– Det har varit uppenbart att de styrkor som FN bidrar med inte riktigt klarar av det. Det behövs en kombination av FN:s konventionella styrkor och en mer kvalificerad styrka. Det har man bejakat från politiken. Vårt bidrag blir signifikant med bland annat helikoptrar, säger Micael Bydén.

– Vi måste också komma ihåg att när vi genomför skarpa insatser i krävande miljöer lär vi oss saker, utvecklar förmågor och blir bättre ända ner till soldatnivå, säger han och tillägger:

– Samtliga försvarsgrenar och stridskrafter inklusive specialförbanden kommer både i kvantitativa och kvalitativa termer att växa de kommande åren.

LÄS MER:Göteborg får nytt regemente med start nästa år

ANNONS