Under onsdagskvällen meddelade socialminister Hallengren (S) att nya karantänsregler presenteras i morgon.
Under onsdagskvällen meddelade socialminister Hallengren (S) att nya karantänsregler presenteras i morgon. Bild: Skärmdump/SVT

Nya karantänsregler presenteras i morgon

Nya regler om karantän kommer att presenteras av Folkhälsomyndigheten i morgon. Det säger socialminister Lena Hallengren i kvällens SVT Aktuellt.

ANNONS
|

Under en debatt med Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni uppgav Lena Hallengren (S) att nya karantänsregler kommer att presenteras på torsdagen.

– Nyamko Sabuni vet mycket väl att det inte är regeringen som beslutar om karantänsregler. Jag tycker det vore oklokt om vi hade en partipolitisk diskussion om hur länge man bör vara hemma för att inte smitta med omikronvarianten, och jag känner inte att den kunskapen finns hos mig, säger Hallengren i Aktuellt, och fortsätter:

– Däremot så vet jag att Folkhälsomyndigheten tittar på frågan och återkommer i morgon (torsdag), säger Hallengren.

Sabuni: ”Ett nytt läge”

Nyamko Sabuni (L) har tidigare kritiserat pandemilagen och de karantänsregler som nu råder, bland annat i en debattartikel i GP, och säger i Aktuellt att dagens regler inte är rättfärdigade, med tanke på den relativt milda sjukdom omikronvarianten medför.

ANNONS

– Vi befinner oss i ett nytt läge. Vi har en ny mutation, omikron, som är mildare än det ursprungliga viruset i början av pandemin för två år sedan. En stor del av befolkningen är vaccinerade, vilket betyder att de flesta som blir smittade får milda symtom. Och då, i en sån tid, väljer regeringen att ta till med karantänsregler som går längre än de vi hade när pandemin bröt ut, säger Sabuni och tillägger:

– Medicinen håller på att bli värre än sjukdomen.

LÄS MER:Regeringen har gått för långt - avskaffa pandemilagen

Samhällsviktiga funktioner kan påverkas

Att allt fler smittade tvingas stanna hemma riskerar i längden att påverka samhällsviktiga funktioner, så som el- och vattenförsörjning, telemaster och infrastruktur. Det varnade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om i förra veckan.

– Det är nog vid få tillfällen, om ens något under pandemin, som man har hört den orosnivån som finns nu för om man kommer att klara det här, sa Svante Werger, rådgivare vid MSB, på förra veckans myndighetsgemensamma presskonferens.

Även branschorganisationen Energiföretagen Sverige ser oroat på rådande karantänsregler, och menar att personalförsörjningen vid både fjärrvärmeverk och elnätet kan komma att påverkas.

– Karantänkravet är bra i sig. Men just nu är det ett bekymmer för energibranschen, säger Daniel Lundqvist, ansvarig för marknadsfrågor fjärrvärme och fjärrkyla vid Energiföretagen, till GP.

ANNONS

LÄS MER:MSB:s oro: Ansträngt läge för verksamheter med samhällsviktiga funktioner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS