För att bekämpa ett dödligt virus fick regeringen våren 2020 exceptionell makt över individers vardag på ett sätt som är unikt i fredstid. Den makten kunde Liberalerna svälja under pandemins mörkaste period, men inte längre, skriver debattören.
För att bekämpa ett dödligt virus fick regeringen våren 2020 exceptionell makt över individers vardag på ett sätt som är unikt i fredstid. Den makten kunde Liberalerna svälja under pandemins mörkaste period, men inte längre, skriver debattören. Bild: Anders Wiklund/TT

Regeringen har gått för långt - avskaffa pandemilagen

Pandemibekämpning är en balansakt. Vi behöver hålla nere smittan och säkra att sjukvården mäktar med – samtidigt får vi aldrig lättvindigt stympa människors grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Regeringen har missbrukat sin makt och det är dags att riksdagen tar tillbaka kontrollen, skriver Nyamko Sabuni (L).

ANNONS
|

För att bekämpa ett dödligt virus fick regeringen våren 2020 exceptionell makt över individers vardag på ett sätt som är unikt i fredstid. Den makten kunde Liberalerna svälja under pandemins mörkaste period, men inte längre.

Vaccin har dramatiskt förändrat situationen. Coronaviruset har blivit mer smittsamt, men betydligt färre blir allvarligt sjuka. Samtidigt motiverar regeringen nu restriktioner med benbrott, vinterkräksjuka och influensa. Så var lagen aldrig tänkt. Det är dags att riksdagens folkvalda tar tillbaka makten.

Depression ökade

För vilket land är Sverige idag? Ensamhet och psykisk ohälsa har brett ut sig. De som redan före pandemin löpte risk för ohälsa har drabbats hårdast. Jämställdhetsmyndigheten rapporterar att depression ökade med 24 procent och ångesttillstånden med 23 procent förra året. Många organisationer har varnat för att våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck ökat när människor isolerats.

ANNONS

Barn har drabbats särskilt hårt. Distansundervisningen i gymnasiet gav bristande motivation, stress och ensamhet. Många barn var sämre förberedda när de skulle börja förskoleklass höstterminen 2021 och pandemin försvårar för barn att lära sig.

Vilket Sverige kliver vi ut i efter pandemin? Kulturlivet kämpar för sin överlevnad. Regeringens nya restriktioner riskerar att dra igen ridån för gott. Även för den redan skuldtyngda besöksnäringen kan konsekvenserna bli förödande. Restriktionerna är en hårt slag mot företag som bekostar stora delar av vårt lands sjukvård, omsorg, skola och funktionsrätt.

Sveriges makthavare behöver även fortsatt hantera coronaviruset med stor respekt – men samma djupa respekt behöver vi visa demokratin

Där står vi nu, snart två år efter att pandemin kom. Liberalerna och andra hade då varnat för att beredskapen var för låg och äldreomsorgens personalomsättning för hög, men utan att regeringen lyssnat. Den usla starten är ingen anledning att två år senare som kompensation slå en fullständigt oproportionerlig storslägga mot folkhälsa, kulturliv, jobben och människors vardag. Nu behövs istället en frivillig möjlighet för arrangörer och krögare att be sina gäster om vaccinationsintyg, hårt arbete för att fler invånare ska vaccineras och en förstärkning av sjukvården genom långsiktiga satsningar på fler vårdplatser och rimliga arbetsvillkor.

Pandemin är inte över, men den är annorlunda. Så känsliga avvägningar som människors liv och framtid får inte landa fel. Det är dags att frånta regeringen deras tillfälliga makt över människors vardag. Sveriges makthavare behöver även fortsatt hantera coronaviruset med stor respekt - men samma djupa respekt behöver vi visa demokratin.

ANNONS

Nyamko Sabuni (L) Partiledare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS