Den invasiva arten större rovmärla har hittats i Vättern.
Den invasiva arten större rovmärla har hittats i Vättern. Bild: Jonas Roth/Havs- och vattenmyndigheten

Ny skräckkräfta i Vättern kan skapa stora problem

Den kan bli upp till tre centimeter lång och har kraftiga käkar. Ett invasivt kräftdjur som tidigare har orsakat stora problem i Europa har upptäckts i Vättern.
– I värsta fall kan den få hela sjöns ekosystem att fallera, säger Lina Tomasson på Havs- och vattenmyndigheten.

ANNONS
|

I samband med en rutinundersökning inom det som kallas miljöövervakning påträffades den invasiva arten större rovmärla på tre olika platser i Vättern. Kräftdjuret, som har sitt ursprung i vid Kaspiska havet, har tidigare spridit sig till bland annat Polen, Tyskland, Storbritannien och Holland – där den nu är helt etablerad.

– Eftersom det är första gången vi hittar den i Sverige och Norden vet vi inte exakt hur den kommer att bete sig i nordiska förhållanden. Men på andra ställen i Europa har man sett att den har blivit dominant. Den är aggressiv, äter upp och tränger undan andra småkryp, säger Lina Tomasson.

ANNONS

Det förhållandevis stora kräftdjuret dödar fler byten än den hinner äta upp. På andra platser i Europa har arten orsakat kraftiga minskningar eller total utrotning av lokala arter – och enligt Havs- och vattenmyndigheten är det extremt olyckligt att den nu har upptäckts i Vättern.

”Kommit med människan”

– I värsta fall kan den få hela sjöns ekosystem att fallera, säger Lina Tomasson.

Exakt hur kräftdjuret har hamnat i Sveriges näst största sjö är oklart, men enligt experter är det mer eller mindre omöjligt att den tagit sig dit själv.

– Den måste ha kommit med människan på ett eller annat sätt. Troligtvis med en liten vattensamling på en båt.

Lina Tomasson är samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten.
Lina Tomasson är samordnare för invasiva främmande arter på Havs- och vattenmyndigheten. Bild: Havs- och vattenmyndigheten

Djuret kan bli upp till tre centimeter långt, vilket är betydligt mindre än de kräftor vi vanligtvis äter, och är inte direkt farlig för människan, utan snarare för miljön.

Enligt Lina Tomasson är det nu viktigt att se till att den inte sprider sig till andra vatten. Bland annat genom att torka och rengöra utrustning som har varit i vattnet och genom att tömma vatten ur båtar.

”Alla måste hjälpas åt”

– Det går inte att utrota den i Vättern, det är omöjligt. Det enda vi kan göra nu är att försöka förhindra att den sprider sig, och då måste alla hjälpas åt, säger hon.

ANNONS

Finns det en risk att den redan finns i andra vattendrag?

– Ja, det finns det såklart. Jag säger inte att det är troligt, men det finns en risk. Det finns vatten som inte ingår i miljöövervakning och sjöar som inte har blivit testade på några år.

Den som tror sig ha sett en större rovmärla uppmanas att ta en bild på det lilla krypet och rapportera fyndet till myndigheten.

LÄS MER:Havsspya hittad på Västkusten: ”Saknar naturliga fiender”

LÄS MER:Jättebalsamin ska utrotas i Västra Götaland

LÄS MER:Kräftpesten tar över fler vatten

Viktigt för att undvika spridning

• Töm ut allt vatten från din båt eller utrustning innan den flyttas.

• Torka utrustning som dykardräkter, badleksaker, fiskeredskap, båtar och annan utrustning innan du flyttar dem till ett nytt vatten. Det räcker att de får lufttorka ett par dagar.

• Rengör båtar och utrustning från växtdelar, djur och sediment innan du flyttar dem till ett nytt vatten.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS