Nobelstiftelsen backar – nobbar Ryssland på ceremoni

Nobelstiftelsen backar från beslutet att bjuda in ambassadörer från Ryssland, Iran och Belarus, skriver stiftelsen i ett pressmeddelande.
– Vårt syfte är att säkra att uppmärksamheten riktas rätt och att låta Nobelpriset tala, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen till GP.

ANNONS
|

Det var i torsdags som Nobelstiftelsens beslöt att återgå till sin normala praxis och bjuda in ambassadörerna för Ryssland, Belarus och Iran.

Detta ledde till omfattande reaktioner och kraftig kritik från politiskt håll.

Under fredagen meddelade flera partiledare att de ämnade nobba tillställningen.

På lördagen luftade även kungahuset en synpunkt och uttryckte förvåning kring beslutet, där kungen uppgav att han ännu inte tagit ställning till huruvida han skulle närvara vid prisceremonin eller inte.

Om detta rapporterade Sveriges radios Ekot på lördagsförmiddagen.

Nytt besked från Nobelstiftelsen

Strax därefter kom ett nytt besked från Nobelstiftelsen.

Det initiala beslutet att välkomna bland annat den ryske ambassadören till den kommande prisceremonin revs upp.

ANNONS

Nobelstiftelsen konstaterar i sitt nya besked att beslutet att bjuda in alla ambassadörer till Nobelprisutdelningsceremonin har väckt starka reaktioner.

”Vi tar till oss av de starka reaktionerna i Sverige som fullständigt överskuggat detta budskap. Nobelstiftelsens styrelse väljer därför att upprepa förra årets undantag från vanlig praxis – att inte bjuda in Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningsceremonin i Stockholm”, skriver stiftelsen.

Vidar Helgesen.
Vidar Helgesen. Bild: Mariam Butt

När GP talar med Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen, konstaterar han att inbjudningslistan – och inte pristagarna – blev en huvudsak och att styrelsen därför backar på det initiala syftet att nå ut så brett som möjligt.

– Reaktionerna blev för starka. Därför väljer vi att gå tillbaka till det vi hade i fjol, så att vi får uppmärksamheten på det som verkligen betyder något; det som ska tillkännages om några veckor, säger Vidar Helgesen.

Vad tänker du om själva beslutet?

– Det var inget enkelt beslut. Det är totalen som är avgörande, att det har blivit en sådan enorm debatt. Det har överskuggat det som är det viktiga, säger han.

Vad hade ni riskerat om ni inte hade ändrat er?

– Då hade vi riskerat att ha den har debatten hela vägen in i tillkännagivandeveckan. Det hade vi inte varit betjänta av. Vi underskattade omfattningen av reaktionerna.

ANNONS

Hur ser du på kritiken från bland annat politiker?

– Vårt syfte är att säkra att uppmärksamheten riktas rätt och att låta Nobelpriset tala. Vi känner att det var på väg att inte bli så. Därför ändrade vi oss.

Vidar Helgesen tillägger:

– Jag förstår att många reagerar, men hoppas också att många vill förstå vår motivering. Vi har önskat att ha en gemensam linje för Nobelpriset som helhet, både i Oslo och i Stockholm. Dit kom vi inte i år, säger han.

Till ceremonin i Oslo kommer som tidigare alla ambassadörer att bjudas in.

Det första beslutet fattades av en enhällig styrelse. Hur gick tongångarna nu?

– Det var också enhälligt.

Om vi tittar tillbaka på de här dagarna om några månader. Vad tror du att man kommer minnas då?

– Det man vill tänka på om några månader är vilka som fick Nobelpriset och vad de står för. Det här har fått större uppmärksamhet i Sverige än i andra länder, vilket är naturligt.

Detta blir andra året med undantag från praxis. Hur gör ni om ett år?

– Vi tar dessa beslut år för år. Mot bakgrund av debatten nu har jag svårt att se att vi inte kommer göra det undantaget så länge den ryska aggressionen pågår.

ANNONS

LÄS MER:Partiledarna ändrar sig – väljer att närvara vid Nobelfesten

LÄS MER:Partiledarna bojkottar Nobelfesten

LÄS MER:Nobelstiftelsens naivitet är lika grandios som förolämpande

ANNONS