Partiledarna bojkottar Nobelfesten

C-ledaren Muharrem Demirok bojkottar Nobelfesten, skriver han i ett inlägg på X. Även Märta Stenevi (MP), Nooshi Dadgostar (V) och Johan Pehrson (L) nobbar festen. Detta i protest mot att Rysslands ambassadör bjudits in till prisceremonin.

ANNONS
|

Förra året var varken Rysslands, Irans eller Belarus ambassadörer välkomna på Nobelprisceremonin. I år har Nobelstiftelsen vänt och bjuder in samtliga utländska ambassadörer – något som fått flera partiledare att bojkotta festen.

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok skriver i ett inlägg på X, tidigare Twitter, att han gärna firar forskning och framsteg ”men inte under vilka omständigheter som helst”.

Även Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet, Johan Pehrson, partiledare för Liberalerna, och Nooshi Dadgostar, partiledare för Vänsterpartiet, avstår att gå på Nobelfesten om Rysslands ambassadör dyker upp.

”Jag kommer inte delta i nobelfestligheter med en representant för den ryska regimen samtidigt som bomberna faller över Ukraina”, skriver Dadgostar i ett inlägg på X.

ANNONS

Ulf Kristersson: Jag hade inte bjudit Ryssland

Också statsminister Ulf Kristersson har förbryllats över årets inbjudningslista, och menar att Ryssland inte borde välkomnas till en ”ren social högtidlighet”.

– Nobelstiftelsen fattar sina egna beslut. Men jag hade inte bjudit in Ryssland om jag hade haft ansvar för en prisceremoni just nu, säger han till TT.

Nobelstiftelsen däremot, menar att det är bra att bjuda in även stater med diktatur.

– Vi tänker att det är en bra sak att bjuda in stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter, säger Vidar Helgesen, Nobelstiftelsens ordförande, till TT.

Samtidigt chockas han inte över kritikstormen gentemot inbjudningarna.

– Det är väl ett faktum att den svenska staten inte bjuder in ryska och belarusiska ambassadörer. Jag förstår att folk reagerar och i politiken har man en uppenbart annan roll än vad vi har, säger Vidar Helgesen.

Jimmie Åkesson dissar inbjudan: ”Är upptagen”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har för första gången någonsin bjudits in till Nobelfesten. Det efter att Nobelstiftelsen meddelat att praxis har ändrats, och att "dialogen mellan oliktänkande" har minskat, något GP rapporterat om tidigare.

Jimmie Åkesson kommenterade inbjudan öppet på Facebook, och skriver att han är ”upptagen den dagen”.

Nobelfesten äger rum den 10 december.

ANNONS
ANNONS