Annika Strandhäll (S) var huvudtalare vid Socialdemokraternas förstamajfirande i Gislaved. Under talet stördes ordningen av medlemmar ur nazistiska NMR.
Annika Strandhäll (S) var huvudtalare vid Socialdemokraternas förstamajfirande i Gislaved. Under talet stördes ordningen av medlemmar ur nazistiska NMR. Bild: Maja Suslin/TT

NMR störde Strandhälls och Ygemans förstamajtal

Under Annika Strandhälls (S) förstamajtal i Gislaved dök medlemmar ur nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen upp och störde ordningen. Bland annat ska de ha eldat upp en EU-flagga, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
|

Under onsdagen var före detta socialministern Annika Strandhäll (S) huvudtalare vid Socialdemokraternas förstamajfirande i Gislaved.

När hon klev upp på scenen dök medlemmar ur den nazistiska organisationen NMR upp och började ropa slagord.

Marie Cnattingius, som är ordförande för Socialdemokraterna i Gislaved, var på plats när det hände.

– De kom under hennes tal och försökte störa. De brände en EU-flagga och vrålade, säger Marie Cnattingius till Aftonbladet.

Enligt henne har partiet rutiner för hur de ska hantera en sådan situation, vilket innebar att personerna på platsen såg till att hålla sig lugna, inte provocera, bilda en mänsklig kedja och kontakta polisen.

ANNONS

Efter ett tag drog sig NMR-medlemmarna tillbaka.

Enligt uppgifter till P4 Jönköping ska flera personer med koppling till händelsen sedan ha gripits av polis i utkanten av Gislaved.

– Angreppet på första maj-firandet i Gislaved är ytterligare bevis på hur högerextrema vill splittra och sprida rädsla. I Sverige och Europa. Vi får aldrig ge vika, skriver Annika Strandhäll i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Även Anders Ygemans (S) tal i Västerås på första maj stördes av NMR.
Även Anders Ygemans (S) tal i Västerås på första maj stördes av NMR. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ökad beredskap under först maj

Även Anders Ygemans (S) förstamajtal i Västerås avbröts. Liksom i Gislaved var det medlemmar ur NMR som störde ordningen.

– Det är sorgligt att nazister återigen försöker störa mötes- och demonstrationsfriheten, sa Anders Ygeman efteråt till VLT.

Inför årets förstamajfirande har ökad beredskap mot angrepp från högerextrema organisationer varit ett samtalsämne.

Bakgrunden är att ett politiskt arrangemang i Gubbängen den 24 april utsattes för en attack, där flera maskerade individer stormade platsen och släppte in rökbomber. Enligt rapporter från Expo och Vänsterpartiet ska angriparna ha varit nazister.

LÄS MER:Magdalena Andersson höll tal i Göteborg på första maj

LÄS MER:18 olika tillstånd för demonstration i Göteborg

LÄS MER:EU var märkligt frånvarande på Götaplatsen

ANNONS