Polisen uppmanar människor att lämna bilen hemma under tiden som förstamajtågen går genom centrala Göteborg. Bilden är från 2023.
Polisen uppmanar människor att lämna bilen hemma under tiden som förstamajtågen går genom centrala Göteborg. Bilden är från 2023. Bild: Jonas Lindstedt

18 olika tillstånd för demonstration i Göteborg

Från Alternativ för Sverige till Kommunistiska partiet. Totalt finns det tillstånd för 18 demonstrationer i Göteborg på 1 maj.
– Om något händer har vi resurser för att klara det. Vi är väl förberedda, säger August Brandt, presstalesperson vid polisen.

ANNONS
|

Första maj uppmärksammas av många olika organisationer i Göteborg på onsdagen. Förutom de fyra förstamajtågen finns det även tillstånd för en uppsjö andra sammankomster.

Totalt finns det tillstånd för 18 demonstrationer i Göteborg.

– Vi kommer att vara på plats för att följa tågen och de andra demonstrationerna för att säkra den demokratiska rättigheten att få demonstrera. Vår absoluta förhoppning är att det ska gå helt smärtfritt utan ordningsstörningar, säger August Brandt, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, kommunisterna och syndikalisterna anordnar traditionella förstamajtåg. Utöver det har en rad organisationer och föreningar planerat möten eller demonstrationer.

ANNONS

Bland de 18 tillståndsgivna sammankomsterna finns också Alternativ för Sverige, AFS.

– Jag har inga detaljer kring vad de ska göra, säger August Brandt.

Om polisen ser några särskilda riskpunkter bland de olika sammankomsterna vill han inte gå in på.

– Vi känner oss trygga med den här dagen. Så kan jag säga, säger han.

Polisen: Undvik att köra i centrala Göteborg

Samtliga tillstånd är mellan 12 och 19 på onsdagen, vilket även påverkar trafiken. Framförallt är det tågen som gör att både kollektivtrafik och biltrafik påverkas.

Första tågen avmarscherar från Järntorget och Masthuggstorget vid 13 och sista tåget väntas vara framme vid Götaplatsen runt klockan 16. Under marscherna kommer polisen spärra av längs sträckorna i centrala Göteborg.

Västtrafik hänvisar resenärer till hemsidan för mer information och polisens uppmaning är att undvika att ta bilen i Göteborg, om det inte är nödvändigt.

– Det mest effektiva för allas skull är att undvika att köra i centrum med bilen. Måste man röra sig så är det jättebra att välja andra färdmedel. Inte minst för sin egen skull, säger August Brandt.

LÄS MER:Därför går färre personer i S-tåget på första maj

LÄS MER:V vill stärka a-kassan – anklagar regeringen och SD för att ljuga

ANNONS