Majoriteten av alla våldsdömda unga män i fängelse har någon psykisk eller psykiatrisk diagnos.
Majoriteten av alla våldsdömda unga män i fängelse har någon psykisk eller psykiatrisk diagnos. Bild: Fredrik Persson

Nästan alla unga män i fängelse har en diagnos

Den psykiska ohälsan bland unga män som dömts till fängelse för våldsbrott är hög och majoriteten av männen har en psykiatrisk- eller neuropsykiatrisk diagnos. Endast tre procent av de unga männen saknar helt en diagnos.

ANNONS
|

Majoriteten av alla unga män som dömts till fängelse för framförallt våldsbrott har någon typ av psykiatrisk- eller neuropsykiatrisk diagnos enligt en ny undersökning, rapporterar Ekot.

I undersökningsgruppen ingick 300 män som dömts till fängelse i åldrarna 18 till 25 år och det visade sig att en stor andel av männen hade både en psykiatrisk diagnos, exempelvis depression eller ångestsymptom, och en neuropsykiatrisk diagnos så som ADHD eller autism.

Eva Billstedt, professor i psykologi vid Göteborgs Universitet och en av forskarna bakom studien, påpekar det anmärkningsvärda i studiens resultat.

– Vi fann att endast tre procent i den här gruppen inte vid något tillfälle uppfyllt någon psykiatrisk- eller neuropsykiatrisk diagnos, det tycker vi var uppseendeväckande, säger hon till Ekot.

ANNONS

Över 80 procent av männen hade en missbruksproblematik och runt 40 procent hade ADHD. 25 procent bedömdes ha en allvarlig psykiatrisk problematik, vilket bedömdes utifrån psykiatrisk tvångsvård, psykotiskt tillstånd eller upprepade suicidförsök.

Bakgrund av våld, mobbning och missbruk

Männen hade även i hög utsträckning en bakgrund av att ha bevittnat våld i hemmet, haft en tidig missbruksproblematik eller av att ha mobbat andra barn som liten.

Efter avtjänat fängelsestraff visade det sig att majoriteten av de unga männen saknade kontaktnät för professionell hjälp för sin psykiska ohälsa.

– Vi behöver kanske bli bättre på att samverka mellan olika typer av myndigheter, institutioner och vårdgivare, att länken mellan kriminalvård och sjukvård behöver bli tydligare, säger André Tärnhäll, forskare, till Ekot.

Studien inleddes för tio år sedan vilket innebär att männens förutsättningar kan se annorlunda ut idag, däremot menar forskarna att studien bland annat kan bidra till ökad kunskap för socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin.

LÄS MER:Två män våldtog kvinna – döms till fängelse

LÄS MER:Sektledare döms till 8 658 år i fängelse

LÄS MER:Riksdagen säger ja till spionlagen – trots kritiken

ANNONS