Muf vill lösa tågkaos genom förarlösa tåg

Efter lokalförarnas vilda strejk i Stockholm vill Moderata ungdomsförbundet (Muf) utreda möjligheten att avskaffa förarna och istället ha förarlösa tåg, rapporterar DN.
– Det är väldigt roligt med folk på vänsterkanten som ena dagen klagar på höga biljettpriser och andra dagen vill anställa meningslös personal, säger Muf-ordföranden Douglas Thor.

ANNONS
|

Den vilda strejken i Stockholm, där lokförare protesterat mot att de ska jobba ensamma på tågen, har lamslagit Stockholms pendeltrafik. Som ett svar på detta tycker Muf att Region Stockholm ska utreda om förarna ska avskaffas och tågen istället bli förarlösa, skriver DN.

– Det är ändå i den riktningen som samhället är på väg. Sverige ligger väldigt efter på den fronten. Danmark har till exempel haft förarlösa system i flera år, säger han till tidningen.

Han menar att tryggheten skulle öka om tågen blev förarlösa och att det dessutom skulle bli billigare på sikt.

– Det är väldigt roligt med folk på vänsterkanten som ena dagen klagar på höga biljettpriser och andra dagen vill anställa meningslös personal, säger han.

ANNONS

Anna Sehlin (V) oppositionsråd i Stockholm, säger till DN att Muf har dålig koll på läget och att det finns en ovilja att anställa människor.

– Pendeltågen är ju en komplex struktur med många andra tåg. Det är inte ett slutet system. Att då prata om att ta bort förarna, ja då har man nog inte så bra koll på läget, säger hon.

LÄS MER:Pehrson (L): Det har varit för ”fett” att vara arbetslös

LÄS MER:Facket vill stoppa ensamarbete för lokförare

LÄS MER:Vild strejk skapar kaos för Stockholms pendlare

ANNONS