Bild på Mufs ordförande Matilda Ekeblad.
Mufs ordförande Matilda Ekeblad sågar regeringens budget. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Muf-ordföranden sågar budgeten

Regeringens budget får hård intern kritik. Moderata ungdomsförbundets ordförande Matilda Ekeblad sågar högerregeringens budget.
– Man pratar om ett paradigmskifte, men det ser jag verkligen inte i budgeten, säger hon.

ANNONS
|

Muf-ordföranden Matilda Ekeblad är inte förvånad, men besviken över regeringens budget som lades fram i sin helhet på tisdagen.

– Jag hade hoppats på skattesänkningar till den som arbetar, sparar, eller skapar jobb som företagen gör, säger hon.

Hon säger att budgeten inte är särskilt annorlunda än om Socialdemokraterna hade lagt fram den.

– När väljarna röstat fram en borgerlig regering vill de ha borgerlig politik.

Ekeblad säger att hon inte ser den politik som lovats, som sänkt skatt på sparande. Hon saknar skattesänkningar och kapade utgifter och hade velat se stärkt jobbskatteavdrag istället för en a-kassa som hålls kvar på den högre nivån.

ANNONS

Vilket parti har fått igenom mest i den här budgeten?

– Det är lite oklart. Men det handlar mycket om skolan, så där har Liberalerna fått igenom saker. Och A-kassan kostar nästan sex miljarder, det har SD fått igenom. De pengarna skulle ha lagts på jobbskatteavdrag istället, säger hon.

Hon tror att väljarna är glada över delar av budgeten, men att de också antagligen är mer besvikna än de trodde att de skulle bli när de röstade.

– De har fyra år på sig att ordna upp det här, men jag hade velat se förändring redan nu, säger Ekeblad.

Även tidigare Muf-ordföranden och nuvarande vd:n för Timbro Benjamin Dousa är kritisk.

– Budgeten hade lika gärna kunnat läggas fram av en S-regering. Inga reformer. Ingen tydlig inriktning. Den som jobbar och inte kör bil kan till och med få högre skatt. Vad är poängen med en ny regering i så fall?

Liksom Matilda Ekeblad är han kritisk till att a-kassan ligger kvar och menar att det saknas skattesänkningar och större bidragsreformer.

– Regeringen borde dra ned på Tillväxtverkets och Vinnovas stöd till enskilda företag. Båda saknar enligt Riksrevisionen verifierbara positiva effekter. Totalt kostar regeringens aktiva näringspolitik 10 miljarder årligen.

ANNONS

LÄS MER:Regeringen presenterar budgeten 2022

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS