Moderaternas löfte: Medborgarna ska få bestämma mer över arkitekturen

Om Ulf Kristersson blir nästa statsminister lovar Moderaterna att vanliga svenskar i större utsträckning ska få rätt att tycka till om i vilken stil det byggs – i hela Sverige. Partiet vill samtidigt inte ta ställning för någon särskild stil.
– Det som byggs ser inte ut som det medborgarna vill ha. Det medborgarna vill ha är det som är byggt i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet, säger Viktor Wärnick (M).

ANNONS
|

Moderaternas bostadspolitiska talesperson Viktor Wärnick är ute på en resa genom landet för att besöka både lyckade och mindre lyckade exempel på hur olika arkitekturstilar tagits emot hos befolkningen.

Tidigare har han varit i Upplands Väsby och Gävle. Denna tisdagseftermiddagen är han i Göteborg med moderatkollegorna Hampus Magnusson och David Josefsson.

Lorensberg Villastad är ett av Göteborgs mest exklusiva områden. Husen här har namn som Villa Torulf eller Broströmska villan. Och för några år sedan beslutade en politisk majoritet i Göteborg att ett nybygge i stadsdelen skulle byggas i klassisk stil – i motsats till vad tjänstemännen hade föreslagit. Det huset har nu börjat närma sig färdigställande vid Ekmansgatan 5 och byggs av TB-gruppen.

ANNONS
Viktor Wärnick, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson i en av lägenheterna.
Viktor Wärnick, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson i en av lägenheterna. Bild: Maria Steen

Ska genomföras innan 2026

Enligt Viktor Wärnick innebär en högre medborgaracceptans för en stil också att byggprocesserna blir mycket smidigare och tycker han att det pampiga huset på Ekmansgatan visar.

– Det här är ju ett gott exempel på det som byggs här i Göteborg, alltså inga överklaganden över huvud taget. Det säger ändå någonting om en tid när överklaganden annars är väldigt många och kan hagla in på vissa projekt.

Moderaterna lanserar nu ett skarpt vallöfte kopplat till frågan. Om Moderatledaren Ulf Kristersson blir Sveriges nästa statsminister lovar Moderaterna att nästa regering ska göra så att vanliga svenskar får större inflytande över vilken stil det byggs i.

Löftet går ut på att riksarkitekten Helena Bjarnegård får i uppdrag att ta fram konkreta förslag på hur detta ska genomföras i praktiken och som går att verkställa under mandatperioden.

Samtidigt vill partiet understryka att man inte tar ställning för någon enskild stil – utan att medborgarna röst ska väga tyngst.

Det låter lite att ni redan har bestämt er för en stil.

– Nej, jag tror att vi pekar på att det finns en diskrepans mellan det som byggs och vad medborgarna vill ha. Vi är ute efter att medborgarna får större inflytande över stadsbilden och arkitekturen. Det som byggs ser inte ut som det medborgarna vill ha. Det medborgarna vill ha är det som är byggt i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet, säger Viktor Wärnick.

ANNONS

”Medborgarinflytandet ska öka”

I slutändan är det ju byggherrar och fastighetsbolag som har störst inflytande på hur en byggnad ser ut. Är det helt självklart att driva detta för ett parti som annars beskriver sig som näringslivsvänligt?

– Det är naturligtvis en avvägning mellan äganderätt och medborgarnas inflytande. Vi tycker inte att man ska ha synpunkter på exakta detaljer, som vilken lykta som sitter var på fasaden. Det ska politiken inte heller tycka till om, men det är klart att stilen och stadsbilden, det vi alla delar gemensamt, där tycker jag medborgarna ska ha större inflytande.

Viktor Wärnick, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.
Viktor Wärnick, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Moderaterna. Bild: Maria Steen

Vallöften lanseras i varje valrörelse. Hur sannolikt är det att detta faktiskt blir verklighet i samband med ett eventuellt maktskifte ihop med exempelvis KD och SD?

– Jag ser det som ett förslag som har god möjlighet att vinna acceptans hos övriga partier. Vi är ensamma med det här förslaget och andra partier har kanske snarare riktat in sig på vilken stil som ska gälla. De tycker att politiken ska rikta ut det, medan vi tycker att medborgarinflytandet ska öka.

LÄS MER:Socialdemokraterna vill stoppa ”glaslådorna” och bygga klassiskt i Göteborg

LÄS MER:Politikernas krav: Nybygget vid Hagakyrkan måste bli klassiskt

LÄS MER:Framtidens Göteborg ska bli mer som Majorna

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

ANNONS