Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).
Sveriges jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L). Bild: Claudio Bresciani/TT

Ministern tar avstånd från artificiella livmödrar

Jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) tar nu avstånd från den motion om artificiella livmödrar som lagts fram av hennes partikollega Joar Forssell.
– Det är såklart inget jämställdhetsproblem att kvinnor föder barn, säger hon.

ANNONS
|

”Avlasta människan från den hopplöst föråldrade bördan”, hette det om graviditeter i den enskilda motionen som lagts fram av riksdagsledamoten Joar Forssell.

I motionen ville han att det skulle satsas på forskning av artificiella livmödrar, något som lyftes fram som både jämställt och bra för arbetsmarknaden.

Statsrådet Paulina Brandberg tackade tidigare nej till att kommentera motionen, som Forssell inte avhandlat med henne innan han skickade den till riksdagen.

Nu säger hon däremot att hon sett att ”det blivit en debatt” och att hon därför vill vara tydlig:

– Det här är inte på något sätt Liberalernas eller regeringens politik. Den har skickats in av en enskild ledamot. Det är såklart inget jämställdhetsproblem att kvinnor föder barn, säger Brandberg.

ANNONS

”Skulle aldrig säga livmoderbärare”

Hon säger också att det ”såklart finns risker” med att föda barn och gå igenom en graviditet.

– Men där måste vi ju göra framsteg inom förlossningsvården och satsa på att utveckla den. Det är det som är jämställdhetspolitik. Det finns ingen politik som säger att det ska satsas på artificiella livmödrar.

På frågan om huruvida hon har fått kritik från de andra partierna inom Tidö-samarbetet om den här motionen svarar hon nekande och lägger till att hennes markering snarare rör de diskussioner som varit under den senaste tiden.

I sin motion skriver Joar Forssell återkommande ”livmoderbärare”, även det uttrycket vill Brandberg ta avstånd från.

– Personligen skulle jag aldrig använda det ordet. Min starka uppfattning är att vi måste prata om män och kvinnor för att kunna synliggöra ojämlikhet och kunna bedriva jämställdhetspolitik.

LÄS MER:L-ledamot vill forska på artificiella livmödrar

ANNONS