Ministern efter Hjällbo-mordet: ”Man blir förbannad”

Mordet och den uppblossande släktkonflikten i Hjällbo rör upp heta känslor bland politikerna. Inrikesminister Mikael Damberg (S) slår fast att polisen på nytt måste flytta fram positionerna mot de kriminella.
– Man blir förbannad och tänker på de boende som drabbas, säger han.

ANNONS
|

De senaste dygnens händelser i Hjällbo, där en man mördades i vad som tros vara en vedergällning i en släktbaserad konflikt, diskuteras nu på högsta politiska nivå.

Inrikesminister Mikael Damberg är förbannad.

– Jag tänker på de boende som nu faktiskt har haft en ganska lugn och trygg period och så kommer det ett sånt här bakslag med ett sånt här vansinnesdåd där de kriminella igen tycks ha fastnat i någon form av uppgörelse med varandra, säger han.

– Det skapar väldigt mycket otrygghet men jag är fast besluten om att polisen måste tillbaka till det man gjorde innan och flytta fram positionerna mot de kriminella igen och ser till att det här lugnar ned sig.

ANNONS
Mikael Damberg, inrikesminister (S) är förbannad.
Mikael Damberg, inrikesminister (S) är förbannad. Bild: CAROLINA BYRMO/ GÖTEBORGS POSTEN

I första hand menar Mikael Damberg att det handlar om att ha stor närvaro i området men också att lösa brotten som har begåtts.

– Vi ska visa att svensk lag gäller oavsett om man tillhör en släkt eller ett nätverk. Skjuter man och begår brott i Sverige då åker man i fängelse, säger han.

Inrikesministern framhåller att han har ett mycket stort förtroende för polisen i Göteborg och dess arbete. Han får löpande information om vad som görs.

– Jag har mycket stort förtroende för Göteborgspolisens arbete. De har visat under lång tid att de har kunnat minska våldet och skapa ökad trygghet. Men polisen kan aldrig garantera att det inte sker mord, däremot att man tar det här på väldigt stort allvar, och det tycker jag att man gör.

Inspiration från Danmark

Mikael Damberg har också talat med kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) i frågan.

– Jag ville få höra hans bild av läget och fråga om han tycker att samarbetet med polismyndigheten fungerar. Och vad jag förstår så menar han att det är väldigt bra och att polisen nu kraftsamlar för att kyla av konflikten.

Damberg planerar i nuläget inte att åka till Hjällbo, det skulle riskera att störa polisens arbete menar han. Men han framhåller att regeringen gör en rad insatser för att knäcka gängen. Det handlar till exempel om den pågående utbyggnaden av antalet poliser med 5000 personer de närmaste åren och nya tekniska möjligheter som hemlig dataavläsning.

ANNONS

Man har också tillsatt en utredning som syftar till skärpta straff.

– Det viktigaste är att vi genomför kraftfulla åtgärder som ger effekt. Vi har en utredning som sitter just nu och som ska leverera förslag om skärpta straff för gängbrottslighet och där man tittar på Danmark som inspiration, men också att kunna skärpa straffen för dem som rekryterar in unga människor i kriminalitet, säger Damberg.

M: Förfärligt

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell menar att händelserna i Hjällbo är ”förfärliga men tyvärr inte unika”.

– Vi har fått vänja oss vid rätt många sådana här händelser senaste åren. Hela situationen är mycket bekymmersam, säger han.

Forssell framhåller att han vill se betydligt mer kraftfulla insatser riktade mot gängen och de klankriminella än det som görs i dag.

– Jag skulle snarare vilja se färre men tuffare åtgärder, sånt som är mönsterbrytande.

Bland det han lyfter finns att göra det brottsligt att ingå i kriminella organisationer som gäng och klannätverk.

– Man kan inte ha frikort för att begå brott bara för att man är släkt med varandra. Den här typen av förbud finns i flera andra länder och har visat sig vara effektiv, säger Forssell.

Moderaterna vill också följa i Danmarks spår och dubblera straffen för gängrelaterad kriminalitet och låta polisen avlyssna gängen, även när det saknas specifik misstanke.

ANNONS

– Det skulle göra stor skillnad. I dag är kravet att du måste ha en konkret brottsmisstanke om ett specifikt brott vid en särskilt tidpunkt, men här skulle man få tillstånd att avlyssna gängmedlemmarna löpande. Och jag kan bara konstatera att polisen själva lyfter fram det som något oerhört viktigt.

”Vågar inte gå ut”

Även Johan Forssell känner stort förtroende för Göteborgs-polisens arbete.

– Jag har fullt förtroende för polisen under ledning av Erik Nord som jag tycker gör att väldigt bra arbete och är väldigt transparenta med vad de gör och hur de ser på situationen.

Han är också upprörd å de boendes vägnar.

– Vi talar alldeles för lite om brottsoffer och hur allmänheten drabbas. Varje gång jag för fram ett förslag om att ge bättre verktyg till polis och åklagare så ifrågasätts det utifrån integritetsaspekter och så där. Men jag efterlyser vad som ligger i den andra vågskålen, och det är att så länge de här gängen eller klanerna tillåts att härja runt får miljoner svenskar sin frihet och integritet beskuren, säger han.

– Människor vågar inte gå ut, man kastar oroliga blickar över axeln, man oroar sig för sig själv och för sina nära och kära. Vi tar alldeles för lätt på perspektivet samhällets rätt att skydda sig självt och alla laglydiga medborgare.

ANNONS

LÄS MER:Mordet kan vara en hämnd för en bagatell

LÄS MER:Damberg: Polisen ska oftare kunna svara på vem som gjorde det

ANNONS