Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari går emot Elsa Widding (SD) i fråga om synen på klimatet. Ändå tror hon inte att det påverkar samarbetet.
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari går emot Elsa Widding (SD) i fråga om synen på klimatet. Ändå tror hon inte att det påverkar samarbetet. Bild: SVT

Miljöministerns attack mot SD: ”Vetenskapsförnekande”

Sverigedemokraten Elsa Widding har väckt uppseende med ett uttalande om att klimatkrisen ”saknar vetenskapligt stöd”. I SVT:s Aktuellt kallar klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uttalandet för ”rakt upp och ner vetenskapsförnekande.”

ANNONS
|

Den nya regeringens miljöpolitik har fram tills nyligen inte varit föremål för lika mycket diskussion som förklaringens innehåll om kriminal- och migrationspolitik.

Detta ändrade Elsa Widding (SD) på när hon i riksdagen förklarade sin syn på den globala uppvärmningen. Och att hon anser att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd.

– Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik, sa hon under onsdagen i riksdagens talarstol.

Sådana budskap handlar enligt henne mer ideologiska än empiriska.

– Det är väldigt viktigt när det gäller våra barn att vi förmedlar vad vetenskapen säger och inget annat. Det får vara slut med religionen.

Elsa Widding (SD), vid riksdagens allmänpolitiska debatt om klimat- miljö- och energipolitik 19 oktober.
Elsa Widding (SD), vid riksdagens allmänpolitiska debatt om klimat- miljö- och energipolitik 19 oktober. Bild: Sveriges riksdag

Miljöministern kontrar

Widdings samarbetspartner i riksdagen Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari kallade uttalanden för ”anmärkningsvärda” och ”provocerande”, när hon medverkade i SVT:s Aktuellt på torsdagskvällen.

ANNONS

– IPCC-rapporten visar exempelvis på ett väldigt tydligt sätt hur klimatkrisen står framför oss. Den är baserad på 14 000 vetenskapliga artiklar. Det går inte att göra en personlig bedömning av det – det är rakt upp och ner vetenskapsförnekande.

– Jag blir faktiskt ganska upprörd. Det finns så många människor som drabbas av både klimat- och miljökrisen på ett ganska allvarligt sätt.

Pourmokhtari tryckte samtidigt på att det står i Tidöavtalet att regeringen ska ha en amitiös klimatpolitik.

SVT: Så det påverkar inte ert samarbete?

– Nej, det skulle jag inte säga.

Under onsdagens allmänpolitiska debatt om klimat- miljö- och energipolitik hettade det till rejält mellan Markus Selin (S) och Elsa Widding (SD).

LÄS MER:Vad säger spellistan "Överleva hösten" om Romina Pourmokhtari?

LÄS MER:SD: Att säga klimatkris kan leda till panik

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS