Mätning: Sverigedemokraterna störst i Sverige – för första gången

Sverigedemokraterna är för första gången i en opinionsmätning Sveriges största parti. Samtidigt når Socialdemokraterna bottennivåer i Aftonbladet/Demoskops mätning. I eftermiddag släpper GP/Sifo färska siffror på opinionsläget.

ANNONS
|

Sverigedemokraterna slår rekord, blir största parti och når 24,0 procent i Aftonbladet/Demoskops opinionsmätning, som publicerades under fredagsmorgonen. Det är första gången det inträffar sedan Demoskops mätningar inleddes.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger till Aftonbladet att en orsak är uppmärksamheten kring de kommuner där SD styr, som Sölvesborg. Han lyfter också gängkriminaliteten och migrationspolitiken.

– Fler och fler upplever de här problemen i sin vardag och kan relatera till dem. Då blir vi ett trovärdigt alternativ, säger han till Aftonbladet.

SD går alltså om Socialdemokraterna som når bottennivåer på 22,2 procent. Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad lyfter S kompromisser i Januariavtalet som en orsak till partiets dåliga siffror.

ANNONS

– Det är en skittuff situation just nu. Jag är inte förvånad med tanke på det år vi har bakom oss. Med gängmord, skjutningar och sprängningar. Där får vi som regeringsparti betala ett pris, säger hon till Aftonbladet.

LÄS MER:Rekordhögt stöd för SD igen – partiet fortsätter växa

Ny GP/Sifo

SD har haft medvind i opinionen i en rad mätningar under hösten. I eftermiddag släpper GP/Sifo en ny väljarbarometer för november månad.

I den förra barometern från oktober nådde SD de högsta siffrorna i en Sifomätning och landade på 22,7 procent.

S fick 24,9 procent. Det innebär att skillnaden mellan S och SD var så liten att partiets felmarginaler överlappar varandra. Därmed gick det inte att säga vilket parti som var störst.

GP/Sifos nya väljarbarometer publiceras klockan 17 i eftermiddag.

LÄS MER:Strömmer (M): "Har kostat när partiet svängt"

Fakta: Aftonbladet/Demoskops opinionsmätning

V 9,8 (+1,2)

S 22,2 (-0,9)

MP 4,8 (-0,2)

KD 7,6 (+1,0)

C 7,7 (-0,6)

L 3,9 (+/-0)

M 17,8 (-1,7)

SD 24,0 (+1,1)

Övriga 2,2 (+0,1)

M, KD, SD: 49,4

S, MP, C, L: 38,6

Förändringen sedan Demoskops oktobermätning i parentes.

Mätningen är gjord inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket samt en onlinepanel. Målgruppen är 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 048 intervjuer under perioden 4-13 november 2019 och är genomförd som en webbundersökning. Frågan som ställdes var: “Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?”

Källa: Aftonbladet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS