Framgången för Sverigedemokraterna fortsätter. Partiet är nu med stor marginal Sveriges näst största parti.
Framgången för Sverigedemokraterna fortsätter. Partiet är nu med stor marginal Sveriges näst största parti. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Rekordhögt stöd för SD igen – partiet fortsätter växa

Stödet för Sverigedemokraterna har aldrig varit större, enligt GP/Sifos Väljarbarometer. För andra månaden i rad får partiet en ny toppnotering. SD är nu fem procentenheter större än Moderaterna.

ANNONS
|

I mätningen får SD 22,7 procent och är därmed med stor marginal Sveriges näst största parti. Trenden är tydlig. För andra månaden i rad växer stödet för SD med en förändring stor nog att vara statistiskt säkerställd. Socialdemokraterna får 24,9 procent. Skillnaden mellan S och SD är därmed så liten att partiets felmarginaler överlappar varandra, enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

–Det är den högsta nivån någonsin för SD. Det är inte en signifikant skillnad till S men däremot är partiet klart mycket större än Moderaterna, säger han.

Agendan gynnar SD

Toivo Sjörén menar att Sverigedemokraterna gynnas av de frågor som just nu är på agendan. Även Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap på Göteborgs Universitet, är inne på samma förklaring.

ANNONS

– Det jag vill lyfta fram som tänkbar förklaring är att de övriga partierna i väldigt stor utsträckning har diskuterat politiska frågor där SD är starka. Det har varit mycket opinionsbildning kring brott och straff och dessutom är migrationsfrågan aktuell igen, säger han.

Jonas Hinnfors menar att de andra partierna, främst Socialdemokraterna, riskerar att gynna SD genom att så hårt driva de frågor där SD har stort förtroende. I en intervju med Sydsvenskan sa Stefan Löfven att han vill halvera flyktingmottagandet. I en annan intervju sa SSU-ordföranden Philip Botström att han vill ”göra livet för de grovt kriminella till ett helvete”, enligt Aftonbladet.

– Det som gör mig lite förvånad hos andra partiers agerande är att jag inte riktigt förstår varför statsministern och SSU-ordförande driver de frågorna. Det är inte så att man har SD:s ideologi men det är samma frågeställningar som förs fram. Hade jag varit partistrateg hade jag nog agerat annorlunda, säger han.

Sverigedemokraterna kan också ha fått en skjuts i opinionen på grund av att partiet mer och mer normaliserats, enligt Jonas Hinnfors. KD:s partiledare Ebba Busch Thor har under hösten sagt att hon inte tycker partiet ska isoleras. Ulf Kristersson vill inte beteckna SD som ”rasistiskt”, vilket företrädaren Anna Kinberg Batra gjorde.

ANNONS

– Det är en mängd markörer som sammantaget börjar göra SD till ett delvis normaliserat parti. Ebba Busch Thor har avdramatiserat relationen till SD. Det är inte samma stigma längre.

Tre av tio män hade röstat på SD om det hade varit val i dag. Bland kvinnorna är stödet 15,2 procent.

LÄS MER:Strömmer (M): "Har kostat när partiet svängt"

Förändrad dynamik

Med ett SD som börjar närma sig S i storlek är frågan nu hur Moderaterna tänker agera. M är betydligt mindre än SD. Frågan är hur det faktumet kommer påverka dynamiken i ett eventuellt högerblock där M, SD och KD ingår, enligt Jonas Hinnfors.

– I ett högerblock borde det eventuellt vara besvärligt för Moderaterna att man inte är det naturligt största partiet längre. Med en betydligt större konkurrent, hur ska man betrakta statsministerposten då? Kommer det bli Jimmie Åkesson? Det här är helt nya diskussioner för Moderaterna och det är klart att man måste diskutera detta långsiktigt i strategin.

Moderaterna har bytt partiledare men ändå inte stigit speciellt mycket i opinionen. Jonas Hinnfors menar att partiet borde försöka analysera vad det var som gav de stora valframgångarna 2006 och 2010 och fundera på vad partiet har tappat sedan dess.

– Brott och straff och migration är historiskt sett inte främmande frågor för Moderaterna. Men man borde fråga sig om man tappar något i fokus på andra frågor. Och vad har partiet tappat sedan man hade runt 30 procent i opinionen? Vad gjorde man rätt då? Eller är man nöjd med att spela andrafiolen i ett högerblock? För det är där som man tycks placera sig, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS