Lokalpolitiker: Eritreanska festivalen borde aldrig ägt rum

Den eritreanska festivalen i Stockholm stormades av uppemot tusen demonstranter. På fredagen har polisen dragit in tillståndet för motdemonstrationen – men festivalen får pågå som planerat.
Det är lokalpolitikern Ole-Jörgen Persson (M) skarpt kritisk till.
– Festivalen är ju till för att hylla en diktatur, en av de mest brutala regimerna som finns i världen, säger han.

ANNONS
|

Det var på torsdagen som den årliga eritreanska kulturfestivalen Festival Eritrea Scandinavia, som tidigare mötts av skarp kritik för att vara trogen den hårdföra regimen i Eritrea, drog igång på Järvafältet i nordvästra Stockholm.

Festivalen stormades, slagsmål uppstod och stenar kastades när uppemot tusen motdemonstranter tog sig till platsen. På fredagen har polisen dragit in tillståndet för motdemonstrationen, men festivalen får pågå som planerat.

Något som Ole-Jörgen Persson (M), förste vice ordförande i Järva stadsdelsnämnd, riktar skarp kritik mot.

– Den här festivalen borde aldrig ha ägt rumt. Den borde inte ha fått tillstånd. Jag tycker det är dags att Stockholms stad sätter ner foten och stänger den, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Jag är väldigt glad över att polisen dragit tillbaka demonstrationstillståndet för motdemonstranterna i dag. Med facit i hand så går det definitivt att ställa frågetecken om det var så smart att ge dem det från början, i alla fall på det sättet som det gavs.

”Hyllar en diktatur”

När du säger att festivalen inte borde ägt rum över huvud taget – varför inte? Hur skulle man ha stoppat det?

– Festivalen är ju till för att hylla en diktatur, en utav de mest brutala regimerna som finns i världen. Det är ingen självklarhet att stadens mark ska upplåta ett sådant jippo. Man kan, helt uppenbart, heller inte garantera medborgarnas säkerhet och det måste vägas in i bedömningen som görs, säger Ole-Jörgen Persson (M).

Om du hade fått bestämma, hade festivalen lagts ner nu?

– Vi hade gjort allt vad vi hade kunnat för att stänga ner den, det hade vi verkligen gjort.

Volontär: ”Vi har demonstrationsfrihet”

Vid 15-tiden på fredagen befinner sig ett hundratal personer på festivalområdet och polisnärvaron är stor.

– Det finns en risk för att oroligheterna fortsätter och vi tar höjd för det och kommer därför ha en större resurs på plats från start i dag, sa Daniel Wikdahl till GP i samband med att polisen beslutat om att dra in tillståndet för motdemonstrationen.

ANNONS

Spåren av gårdagens händelser på Järvafältet är synliga i form av brännmärken i gräset från nedbrunna tält och blåa ponchos som motdemonstranterna hade på sig som i dag ligger slängda över området.

Daniel Goitom, volontär på festivalen, menar att polisen inte tagit deras oro på allvar.

— Det är jättetråkigt, men det handlar om rättigheter. Vi har demonstrationsfrihet i Sverige, men man har inte rätt att attackera.

Delar inte bilden i media

Han håller inte med om den beskrivning av festivalen som målas upp i medier. En beskrivning som han menar trissar upp stämningen mellan olika grupper.

— Det är jättemånga olika föreningar som anordnar det här tillsammans, men det handlar inte om politik. Man kan vara för eller emot regimen, men det vi har gemensamt är att vi är eritreaner, säger Daniel Goitom.

Uppemot 140 personer frihetsberövades i samband med tumultet. Över 50 personer skadades – varav åtta allvarligt. Vid lunchtid på fredagen vårdas fortfarande 14 personer.

LÄS MER:Storbråk och bränder vid eritreansk festival i Stockholm

LÄS MER:Forskare om eritreanska festivalen: "Propagandaverktyg för regimen"

LÄS MER:Efter kaoset – i dag fortsätter den eritreanska festivalen

ANNONS