Storbråk och bränder vid eritreansk festival i Stockholm

Ett stort bråk bröt under torsdagen ut vid eritreansk kulturfestival på Järvafältet i Stockholm. Personer beväpnade sig med påkar och kastade sten mot polisen och festivalen, som de menar är regimtrogen, och både tält och fordon sattes i brand.
Minst 52 personer ska ha skadats, varav några svårt. Och efter en omfattande polisinsats på platsen har ett hundratal personer frihetsberövats.
– Det är kaos i hela området, berättade en Göteborgspolis vars patrull åkt upp som förstärkning.

ANNONS
|

Enligt Expressen ska uppemot 1 000 motdemonstranter ha samlats utanför festivalområdet under torsdagseftermiddagen. Detta var till en början en del av en tillståndsgiven demonstration, men ledde så småningom till att en del av dessa ska ha tagit sig genom polisens avspärrningar.

Motdemonstranterna ska ha kastat sten och använt påkar som vapen, och både tält och fordon sattes i brand. Enligt GP:s reporter på plats pågick även bråk och tumult på flera platser runt om i området.

Flera svårt skadade

Under kvällen vårdades fyra personer med svåra skador på sjukhus. Ytterligare tre personer har förts till sjukhus med lindriga skador, skrev region Stockholm i ett pressmeddelande.

ANNONS

”Det är en komplicerad och omfattande insats. Det är många människor i rörelse på platsen och det totala skadeläget är än så länge oklart”, säger Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm, i pressmeddelandet.

Avdelningen i Regional särskild sjukvårdsledning (RSSL) gick upp i stabsläge med anledning av de våldsamma protesterna, och enligt GP:s reporter ska skadade personer ha samlats på en gräsmatta strax utanför festivalområdet för att transporteras till sjukhus.

Ett stort antal kravallutrustade poliser och polishelikopter deltog i insatsen.

– Vi är där för att avbryta brottsliga handlingar, sade Towe Hägg, polisens presstalesperson i Stockholm.

Göteborgspolis: ”Kaos i hela området”

Vid 15.30-tiden hade polisen lyckats samla in en del av motdemonstranterna i en klunga utanför avspärrningarna.

– I alla fall några av dem. Nu ska vi vidare till centrum, det är kaos i hela området, berättade en Göteborgspolis vars patrull åkt upp som förstärkning.

GP har även talat med en företrädare för festivalen som säger sig vara bestört över våldsamheterna.

– Det är jättetråkigt. Det här handlar inte om politik, det är en mötesplats för svenskeritreaner som vi har hållit på i 25 år, säger han.

Enligt företrädaren ska festivalanordnarna även ha känt till planerna på en våldsam demonstration, men utan att hörsammas av polisen.

ANNONS

– Vi visste att det här skulle hända. Vi hade möte med polisen i morse, på vårt initiativ, och berättade om de hot som vi fått, men de tog det inte på allvar. Vi sa att det här skulle hända, men de trodde oss inte. Hade polisen varit förberedda på det här och kunnat stoppa dem tidigare så hade det inte blivit såhär, säger han och fortsätter:

– Vi vet att vi har en långtgående demonstrationsfrihet i Sverige, och det är jättebra, men det inkluderar inte att attackera och kasta stenar.

Stockholmspolisen är dock fåordig kring det påstådda mötet.

– Vi samverkar oftast med arrangörer inför händelser, där vi gör en bedömning utifrån vår erfarenhet, kompetens och kunskap. Där har vi gjort bedömningen att den här festivalen skulle gå att genomföra, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.

Festivalföreträdare: Tänker fortsätta fira

Företrädaren uppgav vidare att man tänkte bygga upp festivalområdet igen – redan under torsdagskvällen.

– Det här är jättetråkigt, men det kommer inte stoppa oss. Vi kommer att bygga upp det igen och fortsätta med firandet.

Enligt polisen var det dock oklart om festivalen kommer kunna återupptas.

– Vi kommer titta på det juridiska och rättsliga rörande det som har hänt. Det är inte omöjligt att festivalen kan återupptas men det är inget som vi har beslutat ännu, säger Towe Hägg.

ANNONS

Senare under kvällen återupptogs festivalen dock.

Hundratal frihetsberövade

Vid 18-tiden meddelade polisen att ett hundratal personer har frihetsberövats, och att en förundersökning om våldsamt upplopp, mordbrand och grovt blåljussabotage har inletts.

Något senare uppgav polisen att 52 personer har blivit omhändertagna vid avsedda platser för skadade, eller själva tagit sig till sjukhus.

Därutöver ska två eller tre poliser ha ”gjort sig illa” enligt polisens presstalesman, som dock inte vill kalla dem för skadade.

I en skriftlig kommentar till SVT säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) att det är orimligt att Sverige dras in i andra länders inhemska konflikter på det sätt som nu skett.

”Om man flyr till Sverige undan våld, eller är på tillfälligt besök, ska man inte ställa till våld här. Polisens resurser behövs till annat än att hålla isär olika grupper från varandra”, skriver han.

Till följd av tumultet på platsen uppstod trafikstörningar i området och E18 stängdes av efter uppmaning från polisen. Senare under kvällen kunde vägen åter öppnas för trafik.

LÄS MER:Forskare om eritreanska festivalen: "Propagandaverktyg för regimen"

ANNONS