L-ledningen säger ja till Stefan Löfven

Liberalernas ledning har sagt ja till att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, meddelar partiledaren Jan Björklund under en pressträff.

ANNONS
|

Liberalernas partistyrelse rekommenderar partirådet att på söndagen säga ja till uppgörelsen med S, MP och C.

– Och det beslutet har också konfirmerats av vår riksdagsgrupp, säger Jan Björklund, efter mötet med riksdagsgruppen och partistyrelsen.

Han är nöjd med överenskommelsen, som han anser ger mer liberal politik än med Alliansregeringen.

– Ja, det får man ju säga. Det här är mer borgerlig politik än vad Alliansregeringen genomförde på det ekonomiskpolitiska området.

LÄS MER:C:s förtroenderåd säger ja till Löfven

Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelar att partistyrelsen och riksdagsgruppen säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.
Liberalernas partiledare Jan Björklund meddelar att partistyrelsen och riksdagsgruppen säger ja till att släppa fram S-ledaren Stefan Löfven som statsminister. Bild: Claudio Bresciani/TT

Liberalerna splittrade

Liberalerna är djupt splittrade i frågan om uppgörelsen. Enligt Björklund var röstsiffrorna i partistyrelsen 17–8 för att ingå överenskommelsen. I riksdagsgruppen var marginalen 13–7.

Björklund har investerat tungt i uppgörelsen med S, MP och C och att helt utesluta SD från inflytande. På frågan om hur han ser på sin egen framtid som partiledare om partirådet säger nej till uppgörelsen svarar han:

ANNONS

– Det tänker jag inte spekulera i. Nu handlar det om vad Sverige behöver.

Björklund informerade Moderatledaren Ulf Kristersson om Liberalernas beslut "alldeles nyss", meddelade han under pressträffen.

LÄS MER: Statsvetare: Det politiska landskapet stöps om

Alliansen pausar

Enligt Moderatledaren Ulf Kristersson vore det ett historiskt misstag att släppa fram Löfven, och att det skulle innebära Alliansens död på nationell nivå.

– Jag förstår naturligtvis hans besvikelse för det innebär sannolikt att han inte blir statsminister. Men vi gör det vi har sagt i valrörelsen, att göra allt vi kan för att minimera inflytandet från ytterkantspartierna, säger Björklund till TT.

TT: Håller du med om att Alliansen på nationell nivå är död?

– Man får väl säga att Alliansen pausar om det här går igenom. Men jag tycker att det är för långtgående att säga att den inte kan återuppstå, säger han.

LÄS MER: Privatekonom: De tjänar mest på överenskommelsen

"Mycket jämnt"

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson tillhör falangen som förordar Ulf Kristersson som statsminister. Han har inte gett upp hoppet.

– Det är mycket ovisst hur det här kommer att gå i partirådet skulle jag säga. Det är mycket jämnt och vi ser att fler och fler ansluter sig till den linje som vill släppa fram Ulf Kristersson, säger han.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS