C:s förtroenderåd säger ja till Löfven

Även Centerns förtroenderåd säger ja till överenskommelsen med S och MP och att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.
– Nu börjar en prövande tid när Socialdemokraterna ska visa att de kan samarbeta med andra partier, säger C-ledaren Annie Lööf.

ANNONS
|

– Vi kommer att vara stentuffa och en nagel i ögat, säger Lööf på en presskonferens efter mötet.

Samtidigt sitter fortfarande Liberalernas riksdagsgrupp och partistyrelse för att ta ställning till en rekommendation till partirådet som avgör frågan på söndag. Det var splittrade ledamöter som anlände till mötet på lördagen. Partiledaren Jan Björklund smet in bakvägen förbi alla journalister.

– Jag tycker att uppgörelsen i sak är precis det rätta vi kan göra för vårt land i det här läget, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström till TT.

LÄS MER:L-ledningen säger ja till Stefan Löfven

Olika uppfattningar

Partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson är av en helt annan uppfattning.

– Partiet kommer nu att ta den röda vägen eller den blåa vägen. Jag tycker att vi ska ta den blåa vägen, säger Pehrson, som tycker att det är alldeles för många frågor i uppgörelsen med S som begravs i utredningar.

ANNONS

– De motsättningar som finns mellan regeringen och dess två stödpartier riskerar att förlama verksamheten. Det är väl ingen som tror att Socialdemokraterna tycker att det här är bra. De har bara en idé: ta makten och behålla den, säger han.

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson är på samma linje som Johan Pehrson.

– De liberala förslag som vi har fått igenom hade vi fått igenom med Ulf Kristersson också om vi bara hade förhandlat. Regeringsfrågan är i ett mycket oklart läge. Dels vet vi inte hur Vänsterpartiet röstar, dels har vi vårt partiråd i morgon som avgör detta, säger han till TT.

LÄS MER: Statsvetare: Det politiska landskapet stöps om

"Ett väldigt bra förslag"

Veteranen Barbro Westerholm är däremot glad över överenskommelsen med S.

– För det första slipper vi extraval med risk för att SD får ännu mera makt och inflytande. Det andra är att vi fått till ett väldigt bra förslag till överenskommelse med mycket liberal politik och tydliga tidsangivelser när det här ska ske, säger hon.

Uppgörelsen mellan partierna om regeringsfrågan är inte i hamn förrän Liberalerna internt har bestämt sig för hur de ska göra.

LÄS MER: Privatekonom: De tjänar mest på överenskommelsen

ANNONS

Starka reaktioner

M och KD reagerade starkt när Annie Lööf på fredagen tillkännagav att hennes parti planerar att släppa fram Stefan Löfven. Både Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor klargjorde att uppgörelsen innebär Alliansens död.

Kristdemokraternas toppnamn till Europaparlamentet Sara Skyttedal twittrade "Klåpare. Bedragare. Quislingar" tillsammans med en bild på Lööf.

Från Jan Björklunds håll har det dock varit tyst sedan regeringsuppgörelsen blev känd. Men på lördagsmorgonen bröt L-ledaren tystnaden.

"Min mor flydde till Sverige undan Vidkun Quisling och hans norska nazistkollaboratörer. Man ska vara varsam med orden.", skriver Björklund på Twitter.

Även Miljöpartiets partistyrelse träffas i helgen för att ta ställning till uppgörelsen.

På onsdag är det statsministeromröstning.

ANNONS