Kunglig kortege med häst och vagn genom Stockholm

Kungen och drottningen tog på lördagen emot folkets hyllningar. Det var packat med människor längs kortegevägen när kungaparet åkte häst och vagn genom centrala Stockholm. Sista biten färdades de med kungaslupen Vasaorden.

ANNONS
|

Den sista dagen på firandet av kungens 50 år på tronen blev det kortege genom centrala Stockholm, följt av en stor konsert framför Kungliga slottet.

LÄS MER:Se hyllningskonserten till kungen här

Kortegen gick från slottet, längs Kungsträdgårdsgatan och Hamngatan, via Sveavägen och Tegnérgatan till Birger Jarlsgatan, sedan ner till Nybroplan och Nybrokajen

Avslutningsvis roddes kungen och drottningen med kungaslupen Vasaorden från Skeppsholmen tillbaka till slottet. Det var både folkfest med jublande åskådare och viss anspänning med fullt säkerhetspådrag under kortegen.

Förutom en stor polisstyrka, så paraderade 3 000 soldater och sjömän ur 24 förband längs vägen. En av dem är Jakob Hundemark, som gör militärtjänst vid amfibieregementet i Stockholm.

ANNONS
Jakob Hundemark hade fullt sjå att hålla stenansiktet, då hans familj stod på andra sidan och löjlade sig.
Jakob Hundemark hade fullt sjå att hålla stenansiktet, då hans familj stod på andra sidan och löjlade sig. Bild: Anna Tarnhuvud

Tvärs över gatan från hans position vid Nybrokajen befann sig stora delar av hans familj.

– Vi höll på och apa oss i början och fick honom att le lite. Men jag är superstolt, såklart, säger Jakobs mamma Katarina Kangert.

Mamma Katarina Kangert och kompisen  Marie  Pålsson hejade på Jakob – och på kungen.
Mamma Katarina Kangert och kompisen Marie Pålsson hejade på Jakob – och på kungen. Bild: Anna Tärnhuvud

Spelade kort i väntan på kungen

I väntan på den kungliga kortegen spelade några i familjen kort vid ett kafébord på trottoaren. Håkan Kangert höll koll på var ekipaget befann sig via SVT:s livesändning.

– Det tar en stund innan de är här. Hästarna är också viktiga för oss, för vi är medlemmar i beridna högvakten, säger han och visar på emblemet på jackan.

Johanna Hundemark, Benjamin Kangert, Ingegerd Kangert och Håkan Kangert spelade kort i väntan på kungen.
Johanna Hundemark, Benjamin Kangert, Ingegerd Kangert och Håkan Kangert spelade kort i väntan på kungen. Bild: Anna Tärnhuvud

När kortegen åkte förbi var hela familjen på fötterna och hejade och fotade med mobilerna. En liten bit bort stod Madeleine och Björn Norell, som hade med sig varsin flagga ut på stan.

– Man ska tro på Sverige, 500 år som kungarike, det är verkligen något unikt! säger Björn Norell.

GP livesände från kortegen och studion gästades av GP:s mångåriga förstereporter Britt-Marie Mattsson, som följt kungen under många år.

– Jag skulle gissa att han är väldigt glad och nöjd och framförallt lättad. Han var ju väldigt ung när han blev kung och nu har han lyckats dra detta lass i land. Det är en fantastisk prestation på flera sätt, säger Britt-Marie Mattsson i sändningen.

ANNONS

Ovanligt lång kortegeväg

Kortegen med häst och vagn tog uppåt 40 minuter och rodden med kungaslupen Vasaorden pågick lika länge.

– Det är en väldigt lång kortegeväg den här gången, de åker genom halva stan. Jag tror till och med att den är lite längre än Victorias kortegeväg när hon gifte sig, säger hovexperten Roger Lundgren.

På fredagens jubileumsmiddag bar Carl XVI Gustaf amiralsjacka och både Vasaorden och Serafimerorden i kedjor. Men under kortegen valde han en enklare mörk kostym. Drottning Silvia bar en knallgul dräkt.

– Jag tror att vi är många som gärna skulle se kungen åka omkring med Erik XIV:s kungakrona. Men det kommer inte hända. Det ska vara lite mer folkligt under kortegen, och den stora konserten också, säger Roger Lundgren.

Efter kortegen närvarade hela den kungliga familjen vid den stora konsert som hölls framför slottet till kungens ära. Konserten var öppen för allmänheten och bland artisterna som uppträdde fanns Björn Skifs, Molly Sandén, Loreen och Daniel Adams-Ray.

På kvällen blev det dansfest på Gustav Adolfs torg, med både liveband och DJ:ar. Men vid det laget hade kungafamiljen dragit sig tillbaka.

Här är GP:s team på plats i Stockholm:

Michaela Karlén, Magnus Sandberg, Johanna Hagström och Anna Tärnhuvud på plats i Stockholm.
Michaela Karlén, Magnus Sandberg, Johanna Hagström och Anna Tärnhuvud på plats i Stockholm. Bild: GP

LÄS MER:Kungens gåva – konstverk av Lars Lerin

LÄS MER:Hundratals poliser ska terrorsäkra Stockholm

LÄS MER:Händelserna som format kungens 50 år på tronen

ANNONS