Statsminister Ulf Kristersson (M) och talman Andreas Norlén (M) presenterade gåvan för kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och talman Andreas Norlén (M) presenterade gåvan för kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kungens gåva – konstverk av Lars Lerin

En stadig sten i vattnet medan åren går. Så beskriver konstnären Lars Lerin kung Carl Gustafs jubileumsgåva från regering och riksdag.

ANNONS
|

– Jag är jätteglad. Och jag är övertygad om att alla som besöker slottet kommer att vara lika glada över det här, sade kungen vid ceremonin.

Talman Andreas Norlén (M) och statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade konstverket – en åtta kvadratmeter stor väv gjord efter en akvarell av Lars Lerin, "En sten i vatten" – i en av Stockholms slotts trapphallar. Det är riksdagen och regeringens officiella gåva med anledning av firandet av kungens 50 år på tronen.

Tidens tyngd

Med var även bland andra drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och prinsessan Christina.

– Man känner tidens tyngd i trapphallen, sade talmannen inför avtäckningen och fortsatte:

ANNONS

– Valet av gåva visar på vår vilja att lyfta fram och stödja svensk konst och svenskt konsthantverk, en viktig del av vårt lands kulturarv och kulturliv.

Ulf Kristersson lyfte fram att samhället såg mycket annorlunda ut 1973 när kungen tillträdde.

– 50 år är en lång tid, både för en människa och för ett helt land, sade statsministern.

"Hopplös nostalgiker"

Lars Lerin sade till TT i samband med ceremonin att han tycker att väverskorna fångat hans ursprungsmålning väl.

– De har lagt ned två tusen timmar på det här och verkligen översatt mina färger i akvarellen till väven.

Lerin förklarade att han försökt skildra hur tiden går medan vissa saker består, som en sten i vattnet.

– Jag är så väldigt upptagen med tiden som går och vi människor som försvinner. Jag är en hopplös nostalgiker som sörjer att livet ska ta slut en gång.

Andreas Norlén, Ulf Kristersson, kung Carl Gustaf, drottning Silvia och konstnärerna Frida Lindberg och Lars Lerin i trapphallen på slottet där väven hänger.
Andreas Norlén, Ulf Kristersson, kung Carl Gustaf, drottning Silvia och konstnärerna Frida Lindberg och Lars Lerin i trapphallen på slottet där väven hänger. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Fakta: Kungens jubileumsgåva

Riksdagens och regeringens gåva till kung Carl Gustaf i samband med kungens 50-årsjubileum är en åtta kvadratmeter stor väv som ska hänga i en av trapphallarna på Stockholms slott.

Den är gjord efter en akvarell av konstnären Lars Lerin med titeln "Sten i vatten". Frida Lindberg har varit konstnärlig ledare och Ebba Bergström och Tova Vibrandt på Alice Lund Textilier har vävt.

Lerin formulerar sina tankar bakom verket så här:

"Man känner tidens tyngd i trapphallen. Jag tänkte på alla år som gått, människor och tidevarv som komma och gå, medan stenen ligger kvar där i vattnet och bara finns. Jag ville få med färgtoner som i stenen och väggen, men också något ljust och luftigt. Himlen som landar i den eviga horisonten."

ANNONS