Peter Kullgren (mitten), blir ny landsbygdsminister.
Peter Kullgren (mitten), blir ny landsbygdsminister. Bild: Christine Olsson/TT

Kullgren: Vargstammen ska minska

Den nya regeringen kommer att fullfölja beslutet om att minska vargstammen i Sverige kraftigt. Det säger den nya landsbygdsministern Peter Kullgren (KD).

ANNONS
|

– Riksdagen har sagt det och det här ska implementeras på något sätt och verkställas.

Kullgren presenterades bland annat som jägare av KD-ledaren Ebba Busch när samtliga ministrar i Ulf Kristerssons regering gjorde sina första framträdanden.

Det finns i dag ungefär 460 vargar i Sverige, enligt Naturvårdsverket. KD och SD sa före valet att de vill följa ett riksdagsbeslut om att gå ned till 170 individer. Moderaterna har angett 170 som ett bra mål i ett första steg men sagt att antalet kan minska ytterligare.

Landsbygdsministern säger att det viktigaste för landsbygden är arbetet med bra konkurrensvillkor för jordbruket gentemot övriga europeiska länder.

ANNONS

Även infrastrukturen, som hamnar på samma departement med Andreas Carlson (KD) som särskild minister, är viktig i det sammanhanget, framhåller han.

– Det finns ganska mycket i Tidöavtalet som handlar om landsbygdens förutsättningar och på mitt departement kommer vi också att ha infrastrukturen, vilket är en viktig del för landsbygden, säger Peter Kullgren.

– Vi kommer att försöka prioritera att vi har en infrastruktur som gör det möjligt att bo och leva i hela Sverige.

ANNONS