Kristersson inte klar i tid

Moderatledaren Ulf Kristersson har inte lyckats förhandla klart regeringsbildningen i tid. Nu förlänger talmannen sonderingstiden till på fredag.
– Vi är i princip helt klara, säger Kristersson, som menar att bara detaljer återstår.

ANNONS
|

På onsdagen gick talmannens deadline till Moderatledaren Ulf Kristersson ut, men Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna är inte i mål med förhandlingarna om en ny regering.

– Det är fyra partier som har gemensam färdriktning i de stora frågorna. Det är fyra partier som har lite olika ingångar, säger Ulf Kristersson på en pressträff efter att ha träffat talmannen.

Moderatledaren har bett talmannen om ytterligare två dagar att förhandla och nu får han till fredag klockan 11 på sig att sondera.

– Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras. På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar, säger Norlén i ett pressmeddelande.

ANNONS

Om det är klart och talmannen föreslår Kristersson som statsminister kan statsministeromröstningen hållas på måndag.

– Det är mindre saker som ska se till att helheten kan presenteras, säger Kristersson.

Han vill inte gå in på några detaljer om vad de ännu inte rott i hamn, men menar att det rör sig om små saker, som inte är avgörande för slutsatsen.

– Jag bad att få två dagar till att komma tillbaka med den exakta slutsatsen, och det betyder att jag på fredag kommer tillbaka, säger han.

Kristersson säger att de går mot regeringsbildning och i princip är klara, och att de fyra partierna till höger är överens om det som sägs i dag.

”Resultatlösa veckor”

Avgående statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade på onsdagen Ulf Kristerssons regeringsbildning. Hon säger att hon är bekymrad.

– Det vi sett nu är fyra resultatlösa veckor som lägger grunden för fyra resultatlösa år. Sverige ser ut att få en regering som kommer ägna kraft åt interna problem i stället för att lösa Sveriges problem.

Andersson är kritisk till att Kristersson i valrörelsen gång på gång framhållit att partierna ”på hans sida i politiken” är så enade, när regeringsbildningen nu visat att så inte är fallet.

ANNONS

– Jag önskar att jag hade varit förvånad, men det verkar som att Ulf Kristersson inte orkat ta in hur djupt oeniga man är i hans lag.

Det var under ett stort pressuppbåd som Moderatledaren Ulf Kristersson gick in till talmannen Andreas Norlén strax innan klockan 11 på onsdagen för att avge sin slutrapport om hur det går i förhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Både på pressträffen och på väg in till talmannen fick Kristersson frågor om varför förhandlingarna är så utdragna. Men han håller inte med om att det har tagit lång tid.

– Lång tid och lång tid, det har gått två veckor, säger Ulf Kristersson.

Han menar att det går utmärkt med förhandlingarna, men några detaljer vill han inte berätta om. Han säger att han kommer meddela det han sagt till talmannen.

– Omvärldsläget är en av de viktigaste faktorerna för att få en ny regering på plats, säger Kristersson.

Låsningar mellan SD och L

De senaste dagarna har källor talat om att det går trögt och att det finns låsningar framför allt mellan SD och L, och inför mötet uppgav källor till olika medier att uppgörelsen inte är klar.

Sverigedemokraternas Richard Jomshof tror att de snart kommer att vara i mål.

ANNONS

– Det är blir klart vad vi kommit fram till inom en mycket snar framtid, säger han, enligt SVT.

Om Ulf Kristersson röstas fram som statsminister tillträder han officiellt genom en skifteskonselj ledd av kungen. Den här sker troligen någon dag eller två efter omröstningen. Kristersson läser också upp regeringsförklaringen vilken visar vilken politik den nya regeringen vill driva, liksom presenterar vilka ministrar som ska ingå.

Fram tills en ny regering har tillträtt leder Magdalena Andersson (S) en övergångsregering.

LÄS MER:Pressen på Kristersson: ”Börjar bli bråttom”

LÄS MER:L: ”Övertygade om att vi kommer sitta i regering”

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS