Pressen på Kristersson: ”Börjar bli bråttom”

Klockan klämtar för M-ledaren Ulf Kristerssons sondering och källor menar nu att det börjar brådska med en lösning.
En ny regering har en rad akuta problem att lösa.
– Människor måste känna att vi påbörjat en ny riktning för Sverige, säger en källa inom Moderaterna.

ANNONS
|

Ytterligare två veckor av förhandlingar är på väg att ta slut och fortfarande är väldigt lite känt om hur det går. Ulf Kristersson (M) kan i mötet med talman Andreas Norlén på onsdag vid elvatiden antingen presentera en lösning, be om mer tid eller ge upp.

Om han har lyckats få till en uppgörelse mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna kan han officiellt tillträda som statsminister tidigast på måndag. Då kan han också presentera sina ministrar och läsa upp regeringsförklaringen som visar vilken politik den nya regeringen ska föra.

Har kärvat

Inför valet poängterade Ulf Kristersson ofta att partierna på hans sida av politiken var överens.

ANNONS

Men enligt källor till GP har det kärvat i förhandlingarna, framför allt mellan SD och L. Ekot har tidigare avslöjat att Jimmie Åkessons parti kräver stora politiska eftergifter för att acceptera att L tar plats i regeringen, medan SD hålls utanför. Signalen har varit att SD inte har bråttom, utan att det är viktigare att en lösning blir bra än går snabbt.

Exakt vad SD vill ha är dock inte känt.

L:s förhandlare Mats Persson sa på tisdagen till Ekot att partiets uppfattning är att man ska ingå i regeringen.

– Det är vår bestämda utgångspunkt och vi är övertygade om att vi kommer att göra det, sa han.

En rundringning i partierna inför onsdagen visar att de flesta tror att Kristersson kommer att ha något slags resultat att presentera till mötet med talmannen, även om få räknar med att allt blir klart till dess. Partiledarna för M, KD, L och SD har de senaste dygnen varit instängda på Tidö slott i Västerås, vilket TV4 var först att avslöja. Vad man enats om där är inte känt.

– Även om allt inte är klart så måste man komma igång. En del av förhandlingarna kan skjutas på framtiden, säger en källa i partierna.

ANNONS

Samtidigt påpekar man att högerpartierna känner varandra väl och att det borgar för en lösning. Särskilt M och KD har länge förberett sig tillsammans och känner varandras inställning på djupet. Även L har många års erfarenhet av samarbeten med M och KD. Sverigedemokraterna, som är klart störst av de fyra, är den nyaste parten men har tidigare ingått i bland annat budgetförhandlingar med Kristerssons alternativ.

Enligt källor till GP har det kärvat i förhandlingarna mellan L och SD. Bilden på L-ledaren Johan Pehrson och SD-ledaren Jimmie Åkesson är från Sveriges radios partiledardebatt inför valet.
Enligt källor till GP har det kärvat i förhandlingarna mellan L och SD. Bilden på L-ledaren Johan Pehrson och SD-ledaren Jimmie Åkesson är från Sveriges radios partiledardebatt inför valet. Bild: Christine Olsson/TT

Börjar bli bråttom

I valrörelsen var tonläget högt och högerpartierna lovade stora förändringar.

En moderat menar att det nu börjar vara bråttom att kunna visa resultat.

– Människor fattar att gängbrottsligheten inte kan lösas över en natt. Men man måste känna att vi har påbörjat en ny riktning för Sverige. Det gäller i flera andra frågor också.

De fyra partierna till höger har varit tydliga med att Sverige behöver en ny regering för att vända utvecklingen med den grova brottsligheten, och Ulf Kristersson har sagt att förändringen ska vara ”mönsterbrytande”. När riksdagsvalet var avgjort sa sverigedemokraten Richard Jomshof till Sveriges radio att det kommer att ta tid att minska brottsligheten. Men under den kommande mandatperioden kan Kristersson behöva visa att utvecklingen går åt rätt håll för att inte göra väljarna besvikna.

Men det är också mycket annat som brådskar för Kristersson och en ny regering. En statsbudget för kommande år ska ligga på riksdagens bord senast den 15:e november. Samtidigt pressas hushållen av höga matpriser, stigande räntekostnader och ekonomisk otrygghet.

ANNONS

Erdogan och kärnkraft

Även när det kommer till frågan om energin väntar väljarna på svar.

Vintern närmar sig och ju längre tid det tar att få en regering på plats, desto mer ökar pressen på att få till någon form av stöd eller kompensation för de höga elpriserna. Inför valet lovade högerpartierna att ett högkostnadsskydd mot höga elpriser skulle vara på plats den första november.

Partierna till höger drev energipolitiken hårt i valrörelsen, och svenskarna lär därför förvänta sig att den visar vad den vill med elproduktionen. Även om nya kärnkraftverk inte kommer stå klara förrän om ganska många år, lär Kristersson behöva påbörja de steg som krävs.

Vid sidan av det som pågår i Sverige har den nya regeringen en irriterad Erdogan att bearbeta, för att Turkiet ska släppa in Sverige som medlem i Nato. Den nya regeringen behöver också en samlad klimatpolitik – redan i november är det dags för klimatmötet COP 27 i Egypten. Vid årsskiftet tar Sverige över ordförandeskapet i EU. På det Rysslands krig mot Ukraina.

LÄS MER:L: ”Övertygade om att vi kommer sitta i regering”

LÄS MER:Kritik mot högersidans besked om höghastighetstågen

LÄS MER:Så blir Sverige med en ny högerregering

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS