Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kristersson: "Dubbla straffen för gängkriminella"

På Almedalens andra dag intog Moderaternas partiledare Ulf Kristersson scenen. Han lovade att det inte blir några nya skatter med honom som statsminister de kommande fyra åren.
Dessutom gick han hårt åt brottsligheten.
– Dubbla straffen för gängkriminella, så att vår tids inhemska terrorister inte kan rekrytera in nya barn till gängen, säger han.

Politikerveckan i Visby inleddes på söndagen med tal av statsminister Magdalena Andersson (S), som fokuserade på skolan. Socialdemokraterna går till val på att sätta stopp för vinstjakten i friskolor.

När det var Ulf Kristerssons tur ägnade han stor tid år vad han vill göra om hans alternativ vinner valet i september. Han menade att de rödgröna partierna genomgående förhalat viktiga steg i kampen mot brottsligheten, medan hans eget alternativ kommer att sätta igång redan de första hundra dagarna.

– Vi är redo, sa han.

Men Ulf Kristersson kritiserade också regeringen för att ha fördyrat livet för svenska folket. Han menade att regeringen gömmer sig bakom "Putin-priser" i stället för att prata om det man själv gjort som påverkat priserna.

– Elräkningen har blivit som ett omvänt lotteri, där man aldrig vet riktigt hur stor förlusten kommer att bli. På ett enda dygn blev elen 13 000 procent dyrare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Hur kan det ens vara möjligt?

Stopp för skattehöjningar

Kristersson lovade också att han framåt kommer att säga nej till "vänsterkartellens" skattehöjningar och att man dessutom går till val på ett "skattehöjningsstopp".

– Den här regeringen har nu höjt 46 skatter på åtta år. I ett läge där inflationen stiger, räntorna stiger och det blir dyrt att vara svensk, kan inte politiken lägga ytterligare sten på bördan och göra det ännu dyrare, säger han till GP.

I kväll klockan 19 är det dags för nästa partiledartal, då är det Nooshi Dadgostar (V) som intar scenen.

Nytt för i år i Almedalen är att partierna har var sin halvdag till förfogande, mot tidigare var sin dag, och att veckan därmed kortats ned från åtta dagar till fem.

LÄS OCKSÅ: Statsministern till friskolorna: ”Festen är över”

LÄS OCKSÅ: Statsministern: ”Vi utvisar inte svenska medborgare”

LÄS OCKSÅ: Att få bort vinsterna ur skolan kommer inte bli lätt

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.